Home » Știri » Angela Merkel a asigurat că îl va susține pe Iohannis în lupta anticorupție

Angela Merkel a asigurat că îl va susține pe Iohannis în lupta anticorupție

Sebastian Rotaru / 30.01.2017, 12:30
Angela Merkel a asigurat că îl va susține pe Iohannis în lupta anticorupție

Cancelarul german Angela Merkel l-a asigurat pe preşedintele Klaus Iohannis de „întregul său sprijin” în lupta anticorupție, în cadrul discuţiei telefonice avute vineri.

Ambasada Germaniei la Bucureşti, care a făcut anunțul, mai precizează că punctul de vedere al cancelarului este că orice „diluare” a intesităţii eforturilor ar reprezenta un semnal greşit, informează News.ro.

„Cancelarul federal, doamna Angela Merkel, a purtat în după-amiaza zilei de 27.01.2017, o convorbire telefonică cu preşedintele României, domnul Klaus Johannis. În cadrul convorbirii, cancelarul federal i-a mulţumit preşedintelui pentru impulsurile acestuia privind excelentele relaţii bilaterale şi a apreciat strânsa colaborare în chestiuni de politică europeană”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Merkel s-a referit în discuţia cu Iohannis şi la situaţia politică internă şi la lupta anticorupţie. „Cu privire la situaţia politică internă din România, cancelarul federal l-a asigurat pe preşedintele României de întregul său sprijin la continuarea consecventă a luptei anticorupţie. O diluare a intensităţii combaterii corupţiei şi o relativizare a statului de drept şi a politicii reformiste ar reprezenta un semnal absolut greşit”, se mai spune în comunicat.

Un alt subiect a reprezentat pregătirea întâlnirii informale a şefilor de stat şi de guvern UE ce se va desfăşura la 3 februarie, în Malta.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost sunat, vineri, de cancelarul german Angela Markel, cei doi oficiali discutând despre relaţiile bilaterale şi din cadrul NATO, dar şi despre lupta anticorupţie din România. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Merkel s-a arătat „preocupată” de eventualitatea ca anumite demersuri să afecteze aceste demersuri.

”Președintele României a arătat că țara noastră rămâne, la nivel regional, un partener de încredere, unul dintre cei mai importanți piloni de stabilitate. În contextul crizelor complexe la nivel internațional, cooperarea dintre România și Germania a cunoscut o dinamizare reală, atât în cadrul UE, cât și în cadrul NATO, această tendință trebuind continuată și pe viitor. Președintele Klaus Iohannis a transmis, cu acest prilej, partenerului german un mesaj ferm privind angajamentul său pentru continuarea luptei anticorupție în România, în scopul construcției unei democrații mature și solide. Președintele României a evidențiat natura complexă a acestui proces și a menționat și concluziile pozitive ale recentului raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru consolidarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențial, potrivit Agerpres.