Home » Știri » Angela Merkel ar vrea al patrulea mandat de cancelar

Angela Merkel ar vrea al patrulea mandat de cancelar

Octavian Palade / 16.11.2016, 09:47
Angela Merkel ar vrea al patrulea mandat de cancelar

Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar în alegerile legislative din luna septembrie 2017. Anunțul oficial urmează să fie făcut în curând.

Cancelarul german Angela Merkel intenționează să candideze pentru al patrulea mandat în alegerile legislative din septembrie 2017, a declarat marţi unul dintre apropiaţii săi pentru CNN, potrivit AFP, citat de news.ro.

„Angela Merkel va candida la postul de cancelar”, a anunțat creştin-democratul Norbert Röttgen, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Bundestagului (Parlamentul federal).

Pe de altă parte însă, cancelarul nu a anunţat până în prezent dacă va candida pentru al patrulea mandat.

„Ea este absolut hotărâtă, dispusă şi pregătită să contrinuie la consolidarea ordinii internaţionale liberale”, a adăugat creştin-democratul.

„Cancelarul este una dintre pietrele de temelie ale acestui concept politic al unui Occident care acţionează ca un actor mondial. Ea va candida, aşadar, va acţiona ca un lider responsabil”, a mai afirmat acesta.

Presa germană scrie că Angela Merkel, care ocupă funcția de cancelar din 2005, ar putea să-şi anunţe duminică decizia de a candida pentru al patrulea mandat, în faţa instanţelor de conducere ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

„Însă nu putem să îl considerăm pe cancelar drept ultima persoană rămasă în picioare”, a atras atenția Norbert Röttgen, în contextul în care Angela Merkel a fost catalogată drept „liderul lumii libere” în urma alegerii lui Donald Trump în Statele Unite.

„Ar fi imposibil să se conteze pe o singură persoană. Avem nevoie de Occident, iar Occidentul este indispensabil”, a mai arătat acesta.

În pofida anului bogat în evenimente de care a avut parte cancelarul, un an marcat de critici inclusiv în tabăra sa pe tema politicii faţă de migraţie şi a unor înfrângeri în alegeri, este de așteptat ca Angela Merkel să candideze pentru un nou mandat în alegerile parlamentare de anul viitor.

Peter Tauber, secretarul general al CDU, a declarat că Merkel nu a precizat deocamdată când ar putea să facă acest anunţ. Acesta însă şi-a exprimat speranţa că ea va candida din nou.