Home » Știri » Angela Merkel, omagiată de Barack Obama. Cei doi lideri au luat cina la Berlin

Angela Merkel, omagiată de Barack Obama. Cei doi lideri au luat cina la Berlin

Octavian Palade / 17.11.2016, 09:26
Angela Merkel, omagiată de Barack Obama. Cei doi lideri au luat cina la Berlin

Barack Obama a luat cina la Berlin cu Angela Merkel. Cancelarului german i se pregăteşte ştafeta de lider al lumii libere, după câștigarea alegerilor de către Donald Trump.

Barack Obama a luat miercuri o cină privată cu Angela Merkel, după sosirea la Berlin în cadrul etapei finale europene a turneului pe care-l face ca preşedinte al Statelor Unite, potrivit DPA şi AFP.

Cina a durat trei ore şi a avut loc la Hotelul Adlon – la o aruncătură de băţ de Poarta Brandenburg -, hotelul unde s-au cazat Obama şi echipa sa până vineri.

Nu este clar ce au discutat cei doi, însă este inevitabil să nu fi discutat despre alegerea miliardarului populist de dreapta Donald Trump drept succesor al lui Obama.

În urma alegerii lui Donald Trump, Angela Merkel este considerată liderul lumii libere

O altă întâlnire oficială între cei doi este programată joi, la ora locală 15.15 (16.15, ora României) la Cancelarie.

De asemenea, o întâlnire cu Merkel şi alţi șefi de stat și de guvern europeni se află în programul de vineri al vizitei.

Pe parcursul acestor întâlniri, liderul de la Casa Albă urmează să încerce să liniştească temerile cu privire la viitorul parteneraitului transatlantic, în contextul în care succesorul a proclamat că va acţiona potrivit principiului „America first”.

Obama i-a adus un omagiu, în aceste zile, Angelei Merkel, despre care a spus că este „partenera sa internaţională probabil cea mai apropiată”.

Într-o răsturnare a discursului antimondializare al succesorului său desemnat, Obama şi Merkel au trimis un semnal puternic, într-un editorial comun publicat într-un săptămânal german şi difuzat miercuri seară.

Cei doi lideri apără în acest editorial legătura transatlantică şi liberul schimb, în contextul în care Trump este tentat de protecţionism şi izolaţionism.

„Nu va exista o întoarcere la lumea dinaintea globalizării”, subliniază cei doi lideri, adăugând că „suntem mai puternici muncind împreună”.

După venirea la președinția SUA a lui Obama, cei doi lideri au dezvoltat rapid o relaţie strânsă, care a supravieţuit scandalului din 2013 cu privire la interceptarea telefonului mobil al cancelarului de către aliatul ei.

Foarte atlantistă, Angela Merkel a fost neobişnuit de clară după victoria lui Trump, căruia i-a amintit importanţa respectării valorilor democratice şi toleranţei. Trump a criticat-o dur în campanie pe Merkel din cauza politicii sale generoase în domeniul imigraţiei.

Unii analiști sunt de părere vizita lui Obama a devenit deja o predare a ştafetei, iar cancelarul a fost catapultat în poziţia de lider al lumii libere, apărător al relaţiei transatlantice şi liberului schimb, mesaje pe care până acum le-a purtat Washingtonul.

O semnificație a importanţei Germaniei este faptul că la Berlin îşi va lua vineri Barack Obama adio de la liderii britanic Theresa May, spaniol Mariano Rajoy, italian Matteo Renzi şi francez François Hollande, invitaţi să se alăture celor doi.

Revenirea la Berlin liderului SUA este încărcată de simbolism pentru liderul american. Aici a susţinut, în iulie 2008, candidatul de atunci la Casa Albă cel mai mare miting electoral al său.

Într-un oraş odinioară despărţit de un zid, el îşi expima speranţa unei lumi fără arme nuclare, în faţa a 200.000 de persoane reunite la Coloana Victoriei.

La Atena, locul unde s-a născut „demokratia”, Obama a susţinut miercuri un discurs, considerat un adevărat testament politic, despre principiile fondatoare ale democraţiei, în care şi-a reiterat asigurările către aliaţii europeni, care se tem că Trump ar putea fi o ameninţare la adresa democraţiei.

„Următorul preşedinte american şi cu mine nu putem fi mai diferiţi. Însă democraţia americană este mai mare decât orice persoană”, a declarat Obama, referindu-se la Trump, care preia funcţia pe 20 ianuarie.

„Administraţia mea va face tot ce va putea pentru a susţine o tranziție cât mai lină posibil”, a promis Obama, „pentru că aşa trebuie să funcţioneze democraţia”, a spus el.

El a admis că democraţia poate fi „înceată, poate fi frustrantă, poate fi dificilă, poate fi dezordonată”, însă a menționat că „este mai bună decât alternativele” ei.

Angela Merkel, felicitări „precaute” pentru Trump

Mesajul de felicitare pe care Angela Merkel i l-a trimis lui Trump în urma victoriei sale surprinzătoare de săptămăna trecută a fost foarte precaut.

Cancelarul german a promis un parteneriat strâns cu preşedintele ales republican, pe care l-a sunat, dar a subliniat că acest parteneriat va avea „la bază” valorile democraţiei.

Turneul preşedintelui Obama, plănuit dinainte de alegerile de la 8 noiembrie, a devenit o călătorie prin care liderul american încearcă să calmeze spiritele în urma victoriei şocante a lui Trump, în contextul unor incertitudini cu privire la politicile pe care outsiderul politic le-ar putea promova.

Liderul de la Casa Albă s-a implicat puternic în campania candidatei democrate Hillary Clinton într-o cursă extrem de dură către Casa Albă. Clinton a obţinut votul popular, însă a pierdut în Colegiul Electoral.

În pofida înfrângerii democraţilor în scrutinul prezidenţial, Obama a subliniat importanţa unor alegeri libere şi corecte, „deoarece cetăţenii trebuie să poată să-şi aleagă liderii, chiar dacă candidatul tău nu învinge întotdeauna”.