Cum va fi vremea în noiembrie și decembrie: Specialiștii ANM anunță temperaturi-record

de:
15 11. 2016, 16:32
Sursa foto: deviantart.net

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că în noiembrie şi decembrie, în partea de sud a ţării vor fi temperaturi mai ridicate decât media ultimilor 30 de ani.

Potrivit ANM, în lunile noiembrie şi decembrie, în partea de sud a ţării vom avea temperaturi mai ridicate decât media ultimilor 30 de ani, în timp ce în restul regiunilor temperaturile se vor apropia de această medie, scrie news.ro.

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a adăugat: „Pentru noiembrie şi decembrie, estimările Centrului European (ECMWF – European Centre for Medium-Range Weather Forecasts, n.r.) arată posibilitatea să avem temperaturi peste normă în partea de sud a teritoriului şi apropiată de normă în rest. Peste normă înseamnă să fie uşor mai cald decât ar fi firesc în aceste două luni. De altfel, media temperaturii la nivelul ţării pentru luna noiembrie până în acest moment se situează peste aceste medii climatologice. Peste normă înseamnă peste media perioadei 1981 – 2010”.

Totuși, pentru luna ianuarie, există semnalul că ar putea apărea temperaturi sub medie în partea de nord şi de centru a ţării, a menționat directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În același timp, Florinela Georgescu a ținut să sublinieze că ANM nu poate să emită estimări pentru întreaga iarnă.

„Ne referim doar la următoarele trei luni, din care a trecut deja jumătate din luna noiembrie. La sfârşitul lunii noiembrie vom avea o estimare care să suprindă toate cele trei luni de iarnă, deci pentru decembrie, ianuarie şi februarie”, a mai spus directorul executiv al ANM.

Potrivit oficialului din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, prognozele sezoniere trebuie privite cu reţinere, având în vedere că gradul lor de realizare este de 60% și nu pot fi prognozate fenomenele extreme.

Pe de altă parte, 2016 este cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice. Din ianuarie până în septembrie, temperaturile globale au fost, în medie, cu 1,2 grade Celsius mai crescute decât temperaturile pre-industriale.