Home » Știri » S-a găsit apă pe una dintre primele exoplanete descoperite vreodată

S-a găsit apă pe una dintre primele exoplanete descoperite vreodată

Sebastian Rotaru / 03.02.2017, 12:42
S-a găsit apă pe una dintre primele exoplanete descoperite vreodată

În anul 1995, astronomii au descoperit prima exoplanetă care orbita o stea, exact ca Soarele nostru. Acum, folosind o tehnică nouă, aceștia au descoperit apă pe suprafața planetei.

Planeta, numită Pegasi 51 b, a fost descoperita la 51 de ani lumină și este cunoscută ca fiind un Jupiter fierbinte – o planetă gazoasă care se rotește foarte aproape de steaua sa. Astfel, este puțin probabil ca apa să fie lichidă, deci este mai degrabă sub formă de vapori în atmosferă. Descoperirea este importantă, deoarece evidențiază modul în care putem privi exoplanetele de acum înainte, scrie iflscience.com.

Cele mai multe exoplanete care au fost studiate până acum, au fost detectate ca folosind o metodă de tranzit – când planeta trece în fața stelei sale. În acest studiu, acceptat și publicat în The Astronomical Journal, Jayne Birkby, de la Centru pentru Astrofizică Harvard, a condus studiul care a cercetat planeta Pegasi 51 b.

Folosind un telescop VLT din Chile, echipa a observat orbita planetei timp de 4 ore (Pegasi 51 b orbitează complet în 101.5 ore, adică 4,2 zile). În acest sens, ei au observat trecerea în lumina ei ca planetă, mișcându-se tot mai aproape de Pământ.

Din această schimbare de lumină, planeta se deplasează spre capetele mai roșiatice și mai albastre, iar sfârșitul spectrului este dat de efectul Doppler. Echipa a putut să-și dea seama din ce este construită atmosfera planetei și au detectat urme de apă, descrisă ca „o rocă destul de solidă”.

Cu toate că Pegasi 51 b a fost prima planetă descoperită cu în jurul unei stele asemănătoare Sorelui, aceasta nu a fost prima exoplanetă descoperită. Onoarea merge la HD 114762 b, un gigant gazos, descoperit în 1989, dar care n-a fost recunoscută ca fiind planetă, până în 2012. Aceasta orbitează în jurul unei stele binare. Până când a fost confirmată, PSR B1257+12 B, planetă care a fost descoperită orbitând un pulsar în 1992, a fost menționată ca fiind prima exoplanetă descoperită.

Aceast studiu este foarte important, deoarece cercetătorii au fost cu adevărat capabili să cerceteze atmosfera unei exoplanete, înainte de a folosi metoda de tranzit. Dacă se poate folosi o metodă similară și pentru planete asemănătoare, cunoștințele despre exoplanete ar putea fi lărgite. În plus, apa este un element primordial, iar din moment ce pe Pegasi 51 b nu se poate locui, cu cât găsim mai multă apă în galaxie, cu atât mai bine.