Home » Știri » Arabia Saudită vrea să devină o țară mai agreabilă pentru locuit

Arabia Saudită vrea să devină o țară mai agreabilă pentru locuit

Sebastian Rotaru / 19.01.2017, 18:06
Arabia Saudită vrea să devină o țară mai agreabilă pentru locuit

Arabia Saudită va deveni o țară mai agreabilă pentru locuit, după ce își va reforma economia încă prea dependentă de petrol, dar și mai tolerantă.

„Vom transforma Arabia Saudită într-un loc (…) mai agreabil pentru locuit’, a declarat Khaled al-Faleh, ministrul saudit al energiei, industriei și resurselor minerale”

Declarațiile prvind o Arabie Saudită mai tolerantă au fost făcute, joi, de unul unul dintre cei mai influenți miniștri țării la Forumul Economic de la Davos, informează AFP, spune Agerpres.

Perceput ca o țară ultraconservatoare și austeră, regatul saudit, prim exportator mondial de petrol, a lansat anul trecut un program ambițios, Vision 2030, pentru a-și diversifica economia și a acorda mai multă importanță sectorului privat.

„Vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i face fericiți pe oamenii din regat și am luat deja mai multe măsuri pentru a o face”, a declarat Faleh în timpul unei dezbateri cu alți miniștri saudiți pe marginea programului Vision 2030.

‘Vom promova toleranța în societatea noastră, care există și în prezent’, a a dat asigurări ministrul energiei, promițând că țara sa va fi un ‘model’ în materie de toleranță pentru alte țări musulmane.

Arabia Saudită interzice alcoolul, cinema-ul, teatrul, precum și mixitatea în locurile publice, însă o nouă lege a Autorității pentru divertisment a putut organiza anul trecut spectacole, urmărite cu toate acestea de un public limitat.

Programul Vision 2030 prevede, de asemenea, promovarea sportului și a activităților culturale, precum și un rol mai mare atribuit femeilor în Arabia Saudită.

Arabia Saudită este o țară condusă conform wahhabismului, versiune rigoristă a islamului, criticată în Occident pe motiv că ar favoriza extremismul. Minoritatea șiită se plânge de marginalizare și discriminare în această țară majoritar sunită.