Home » Știri » Niște arheologi au descoperit mai multe cimitire din Egiptul Antic

Niște arheologi au descoperit mai multe cimitire din Egiptul Antic

Sebastian Rotaru / 11.01.2017, 16:27
Niște arheologi au descoperit mai multe cimitire din Egiptul Antic

O echipă de arheologi suedezi a descoperit 12 cimitire egiptene antice aflate în apropiere de oraşul Assuan, datate cu aproape 3.500 de ani în urmă.

Se pare că acestea, după spusele arheologilor, datează din epoca Regatul Nou a Egiptului, a anunţat, miercuri, Ministerul Antichităţilor din Suedia, informează Reuters.

În cele 12 cimitire din zona Gabal al-Silsila, la 65 de kilometri distanţă de Assuan, arheologii au găsit rămăşiţe umane şi animale. Cimitirele ar fi fost folosite în timpul domniilor faraonilor Tutmes al III-lea şi Amenhotep al II-lea.

Unele dintre morminte au fost folosite pentru înhumarea animalelor şi conţin camere cu sicrie din piatră, lut sau mucava – un material folosit pentru realizarea măştilor funerare egiptene antice din Prima Perioadă Intermediară a Egiptului, până în epoca romană, potrivit lui Mahmoud Afify, directorul Departamentului de antichităţi egiptene din cadrul Ministerului Antichităţilor.

Arheologii suedezi au mai descoperit în cele 12 cimitire din Egiptul Antic, totemuri- simboluri mitice – şi scorpioni.

Prin cercetările iniţiale au fost descoperite câteva corpuri complete, dar şi oase rupte din cauza muncii grele, a spus Maria Nelson, care a condus expediţia. Acesta a mai afirmat că pe rămășițe se vede o stare accentuată a malnutriției.

Studii mai amănunţite ar putea dezvălui scopul exact al cimitirelor descoperite şi ar putea stabili statutul social al celor îngropați acolo.

Descoperirea i-ar putea ajuta pe istorici să înţeleagă mai bine sistemul de sănătate din Egiptul Antic şi să aibă efecte pozitive asupra industriei de turism egiptene, care a avut de suferit din cauza evenimentelor politice şi atacurilor militare după demisia lui Hosni Mubarak din 2011.

Expediţia arheologilor suedezi de la Universitatea din Lund a început în anul 2012, iar în 2015, echipa a descoperit rămăşiţele unui templu antic, tot în zona Gabal al-Silsila.