Home » Știri » Ministrul Apărării din Germania: Este necesară o armată UE echivalentă cu forţele NATO

Ministrul Apărării din Germania: Este necesară o armată UE echivalentă cu forţele NATO

Octavian Palade / 08.11.2016, 11:30
Ministrul Apărării din Germania: Este necesară o armată UE echivalentă cu forţele NATO

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, vrea o armată UE echivalentă cu forţele NATO.

Ministrul german al Apărării a declarat luni că ar trebui înființată o armată UE.

Ursula von der Leyen a precizat că Uniunea Europeană trebuie să îşi modernizeze capacitatea militară pentru a fi echivalentă cu efortul NATO de a-şi consolida forţele de securitate, în contextul măsurilor luate de Rusia în acest sens, scrie Reuters, citat de news.ro.

În același timp, Franţa, Germania, Italia şi Spania cer o politică a apărării comună la nivel european, după ce Marea Britanie a votat pentru Brexit.

“Am văzut un efort enorm de modernizare din partea NATO în ultimii trei ani, din cauza comportamentului Kremlinului”, a declarat Von der Leyen în cursul unei conferinţe pentru securitate, găzduită de conservatorii creştin-democraţi.

“Acest lucru a fost corect şi important, dar cred că trebuie să investim cel puţin aceeaşi energie într-o modernizare a securităţii şi apărării europene”, a adăugat ministrul german al Apărării.

În încercarea de a liniști temerile evocate de Statele Unite şi Marea Britanie, von der Leyen a ținut să asigure că această consolidare militară trebuie să aibă loc “ştiind că nu poate fi provocată o competiţie între cele două organizaţii (NATO şi UE- n.r.), ci că acestea trebuie să lucreze în mod complementar”.

Astfel, UE a avut o misiune clară de a lucra în Africa pentru a reduce fluxul de migranţi care traversează Marea Mediterană. Aceasta nu este sarcina NATO, a menționat ministrul.

“Văd o misiune mare pentru Uniunea Europeană, care trebuie să lucreze pentru o soluţie împreună cu ţările africane (…). Dar pentru a face acest lucru, trebuie să organizeze şi să reunească mai bine numeroasele instrumente pe care le are în domeniile civil şi militar, să le implementeze cu adevărat şi să ofere un răspuns european comun”, a mai afirmat von der Leyen.

Germania, Franţa, Italia şi Spania au trimis o scrisoare comună în care au menționat că UE ar trebui să poată răspunde crizelor externe fără amestecul Statelor Unite. Printre propunerile prezentate se numără creşterea cheltuielilor pentru misiuni militare, dezvoltarea în comun de elicoptere şi drone, extinderea misiunilor de menţinere a păcii în străinătate şi construirea unei apărări sporite în faţa atacurilor teroriste sponsorizare de state.

NATO şi mai ales Statele Unite au afirmat în repetate rânduri că europenii trebuie să crească cheltuielile militare şi să îşi consolideze forţele pentru a-şi putea asigura propria apărare.

Miniştrii europeni ai Apărării se vor întâlni săptămâna viitoare la Bruxelles, pentru a stabili detaliile unei strategii pe care o vor prezenta liderilor UE în luna decembrie.