Home » Știri » Asigurări de malpraxis: Medicii sunt nemulțumiți de sistemul actual

Asigurări de malpraxis: Medicii sunt nemulțumiți de sistemul actual

Octavian Palade / 02.11.2016, 17:15
Asigurări de malpraxis: Medicii sunt nemulțumiți de sistemul actual

Actualul sistem de asigurări de malpraxis este inutil pentru doctori şi pacienţi, atrage atenția Colegiul Medicilor din Bucureşti.

Medicii sunt de părere că actualul sistem de asigurări de malpraxis este inutil pentru doctori şi pacienţi, acesta servind doar interesul firmelor de asigurări, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) dr. Cătălina Poiană, citat de news.ro.

„Colegiul Medicilor din Bucureşti a lansat, în ultimul an, consultări publice ale corpului medical din Bucureşti, pe teme de interes pentru medici, pacienţi şi societate. Cea mai recentă astfel de consultare publică se constituie într-un serios semnal de alarmă, care ar trebui luat în considerare atât de Guvern, cât şi de Parlament. Din informaţiile noastre, medicii din întreaga ţară sunt revoltaţi de actuala stare de fapt, privind asigurările de malpraxis şi tocmai pentru a obiectiva această situaţie am solicitat membrilor CMMB să răspundă unui chestionar online despre asigurările de malpraxis”, a detaliat președintele Colegiului Medicilor din București.

După centralizarea răspunsurilor la chestionar, s-a ajuns la concluzia că medicii consideră că actualul sistem de asigurări de malpraxis este inutil pentru ei şi pacienţi, acesta servind doar interesul firmelor de asigurări.

Totodată, sondajul scoate în evidență faptul că medicii nu au putere de negociere şi sunt obligaţi să încheie contractul impus de firma de asigurări. În plus, doctorii nu au încredere într-un contract-cadru negociat de stat şi doresc ca organizaţiile profesionale să negocieze în numele lor cu asigurătorii.

„Principala problemă identificată este că poliţa nu acoperă daunele morale. Ca soluţie la problema daunelor morale, medicii văd plafonarea prin lege a sumelor acordate drept despăgubire sau un contract între pacient şi unitatea medicală, care să stabilească nivelul despăgubirilor. Medicii, pacienţii şi societatea au nevoie de reglementări corecte în sistemul asigurărilor de malpraxis, care să servească tuturor părţilor implicate”, a mai declarat șeful CMMB.

Potrivit aceluiași sondaj, actualul sistem este defavorabil medicilor, care lucrează sub presiune, ameninţaţi cu plata unor despăgubiri de sute de ori mai mari decât valoarea cumulată a veniturilor pe care le obţin din practica medicală.

Cătălina Poiană spune că una dintre cauzele migraţiei în Occident a cadrelor medicale este faptul că statul român, prin legislaţia şi instituţiile sale, este defavorabil medicilor şi face jocul corporaţiilor de asigurări.

Pe de altă parte, același sondaj mai relevă că asigurările de malpraxis dezavantajează şi pacienţii sau rudele acestora, care sunt nevoite să aştepte ani de zile o compensaţie pentru pierderile suferite şi să angajeze eforturi considerabile în Justiţie pentru acest lucru.

Colegiul Medicilor din Bucureşti cere o intervenţie urgentă.

„Întrucât problema nu poate fi rezolvată doar punctual, ci necesită o abordare la nivel naţional, CMMB va trimite rezultatele consultării publice către Colegiul Medicilor din România, pe care îl va sprijini în intervenţiile sale, pentru rezolvarea crizei. Este în interesul medicilor şi pacienţilor ca negocierea unui contract-cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis să fie făcută de conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR), iar CMMB are încredere că forul profesional reprezentativ la nivel naţional va reuşi să restabilească poziţia echipei medic-pacient în faţa firmelor de asigurări”, a precizat preșdintele Colegiului Medicilor din București.

Asigurări de malpraxis bune pentru firmele specializate

Sondajul online a fost efectuat în perioada august-septembrie 2016, iar rezultatele indică faptul că 56 la sută din cadrele medicale sunt nemulţumite de sistemul actual de asigurări de malpraxis şi îl consideră inutil.

Doar un procent din respondenţi sunt mulţumiţi de actualul sistem. Numărul cadrelor medicale parţial mulţumite de actualul sistem (19 la sută) este de trei ori mai mic decât al celor care îl consideră inutil.

Însă și cei parţial mulţumiţi cred că ar trebui aduse îmbunătăţiri la sistemul de asigurări de malpraxis.

„De remarcat că un sfert din respondenţi nu pot evalua asigurările de malpraxis. Este un segment important, ceea ce arată că au lipsit dialogul şi lipsesc informaţiile pe această temă”, mai declară reprezentanţii CMMB.

În prima jumătate a anului 2016 au fost înregistrate 89 de reclamaţii la Comisia de jurisdicţie a Colegiului Medicilor Bucureşti, dintre acestea fiind rezolvate 46, a precizat coordonatorul comisiei, Lucian Negreanu.

El a mai spus că în anul 2015 au fost înregistrate 118 reclamaţii şi s-au soluţionat 103, un număr de 18 sancţiuni mergând de la mustrare până la retragerea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Bucureşti.