Home » Știri » Atacuri asupra musulmanilor în SUA. Islamiștii dau vina pe Trump

Atacuri asupra musulmanilor în SUA. Islamiștii dau vina pe Trump

Octavian Palade / 11.11.2016, 11:01
Atacuri asupra musulmanilor în SUA. Islamiștii dau vina pe Trump

O serie de atacuri au avut loc în Statele Unite, vizați fiind imigranții musulmani. Un ONG îi cere președintelui ales Donald Trump să denunțe aceste incidente.

Mai multe atacuri asupra islamiștilor au fost semnalate de o organizaţie care luptă pentru respectarea drepturilor civile ale musulmanilor în Statele Unite, transmite Reuters, citat de news.ro.

Organizația a anunţat joi că au avut loc mai multe incidente în care au fost vizaţi musulmani din America, după victoria republicanului Donald Trump în alegeri. Totodată, ONG-ul i-a cerut preşedintelui ales să denunţe aceste atacuri.

Potrivit Consiliului pentru relaţii Americano-Islamice (CAIR) şi altor ONG-uri, printre informaţiile verificate se numără cel puţin două atacuri vizând femei care purtau văl islamic, precum şi agresarea unor copii imigranţi.

„Este rezultatul inevitabil al promovării islamofobiei pe care am văzut-o în ultimele luni, în campania prezidenţială”, a declarat purtătorul de cuvânt al CAIR, Ibrahim Hooper, într-un interviu telefonic. “Din păcate, este de datoria lui Donald Trump să repudieze acest tip de bigotism”, a menționat acesta.

Echipa de campanie a lui Trump nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere.

Donald Trump, în toată perioada campaniei, a cerut interzicerea accesului musulmanilor în ţară, temporar, din motive de securitate. Magnatul care a câştigat cursa pentru Casa Albă a lansat după aceea apeluri la unitate.

Hooper este de părere că susţinătorii preşedintelui ales par să fi primit un alt mesaj.

O studentă la Universitatea de Stat San Diego care purta hijab a fost agresată şi jefuită miercuri. Atacatorii ar fi scandat sloganuri pro-Trump şi ar fi insultat-o pentru că este musulmană, a menționat universitatea, precizând că acest caz este anchetat ca o infracţiune rasistă.

Tot miercuri, la Universitatea San Jose din California, un bărbat i-a smuls vălul islamic unei femei care se afla în parcare.

Pe reţelele sociale, mulţi oameni s-au plâns de insulte şi ameninţări care au vizat membrii minorităţilor, inclusiv copii, lansate, aparent, de susţinători ai lui Trump.

Pe un zid din Carolina de Nord a fost scris cu vopsea mesajul “Vieţile negrilor nu contează şi nici votul vostru”. Pe un teren de baseball din New York, cineva a desenat o svastică.

Poliţia din Louisiana a anunţat, pe de altă parte, că o femeie a minţit spunând că a fost agresată în apropiere de campusul Universităţii Louisiana şi că doi bărbaţi i-au smuls hijabul.

Nu au lipsit nici incidentele în care susţinătorii lui Trump au fost agresaţi fizic sau verbal.

Într-un film postat pe reţelele de socializare, cel puţin doi bărbaţi sunt filmaţi bătând un alt bărbat într-o intersecţie, în timp ce alţii strigă: “L-ai votat pe Trump” şi “Nu îl vota pe Trump”. Incidentul a avut loc la Chicago.

În Florida, la Palm Bay, un elev de liceu care avea o pancartă cu Trump a fost lovit în faţă de un altul în cursul orei de sport.