Home » Știri » FOTO Atentat la Istanbul: presa tucă anunță că atacatorul ar fi fost identificat

FOTO Atentat la Istanbul: presa tucă anunță că atacatorul ar fi fost identificat

Sebastian Rotaru / 03.01.2017, 13:01
FOTO Atentat la Istanbul: presa tucă anunță că atacatorul ar fi fost identificat

Jurnaliştii Hurriyet au scris că atacatorul înarmat, care a ucis în noaptea dintre ani 39 de oameni în clubul Reina din Istanbul, a luptat pentru jihadiştii Statului Islamic în Siria.

Acesta se pare că a folosit tehnici învăţate în războiul civil în timpul atacului din Istanbul. De asemenea, presa turcă a publicat pe Twitter imagini cu un paşaport al presupusului jihadist, un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov. Însă, identitatea atacatorului nu a fost confirmată până acum de autorităţile turce, potrivit Digi24.

Experţii turci susţin că cel care a produs în noaptea dintre ani un atentat la Istanbul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.

De asemenea, atacatorul a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime în clubul aglomerat din Istanbul.

Jihadiştii Statului Islamic au revendicat deja acest atentat din Istanbul şi există informaţii că atacatorul necunoscut a fost antrenat în lupte de stradă în Siria.

Anchetatorii turci se concentrează pe scenariul potrivit căruia atacatorul este originar din Asia Centrală.

Prioritatea autorităţilor turce este de a-l captura pe atacator şi de a neutraliza celula teroristă care l-a susţinut, în încercarea de a preveni repetarea unui asemenea atac armat.

Presa turcă a publicat imagini cu un paşaport care i-ar aparţine presupusului atacator originar din Kîrgîzstan. Imaginile arată că atacatorul este un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov, născut în anul 1988.

Autorităţile turce nu au confirmat până în acest moment dacă paşaportul îi aparţine celui care a produs un atentat laIstanbul.

De asemenea, au apărut informaţii şi despre rudele principalului suspect.

”Am aflat despre atac de la televizor. Nu am ştiut că soţul meu este simpatizant ISIS”, a declarat soţia suspectului pentru cotidianul Cumhuriyet.

Potrivit presei turce, vecinii suspectului au sunat la poliţie pentru a anunţa că l-au recunoscut pe cel care a ucis 39 de ooameni în umra unui atentat la Istanbul, după ce au văzut imaginile cu el la televizor.