Home » Știri » Avalanșă în Franța: patru morți în urma unei avalanșe din Alpii francezi

Avalanșă în Franța: patru morți în urma unei avalanșe din Alpii francezi

Sebastian Rotaru / 13.02.2017, 17:34
Avalanșă în Franța: patru morți în urma unei avalanșe din Alpii francezi

Patru oameni și-au pierdut viața, luni,  într-un resort de schi din regiunea Tignes, în sud-estul Franței, în ruma unei avalanșe puternice.

Oamenii au fost îngropați de avalanșă în timp ce se aflau la schi. Unele raporturi arată că în grup se aflau nouă persoane, printre care și un ghid turistic, iar cinci membri sut încă prinși sub zăpadă, spun surse din poliție, citate de BBC.

Avalanșa s-a produs pe o porțiune de 400 de metri și a pornit de la o altitudine de 2.100 de metri, lovind zona frecventată de foarte mulți turiști în această perioadă. Stațiunea este populară în rândul turiștilor britanici, dar, potrivit poliției, turiștii morți erau francezi.

Se pare că avalanșa a pornit din cauza unor schiori. Serviciile de ajutor au trimis două elicoptere în zonă, iar căutările au fost edectuate cu câini dresați pentru a detecta persoane aflate sub zăpadă. 40 de salvatori caută turiștii prinși în avalanșă.

Accidentul este cel mai grav produs în Franța de la începutul sezonului de schi, iar avalanșa din regiunea Tignes a avut un nivel de gravitate de trei din cinci. Alte 13 accidente de ski au avut loc în Munții Alpi și Pirinei, scoldate cu moartea a trei oameni.

”Avem medici pe teren dacă găsim persoane în viaţă, dar este puţin probabil”, a declarat Emmanuel Dubost, șeful echipei de salvare Courchevel.

Cele mai mari avalanșele din Alpi au avut loc în timpul Primului Război Mondial și au ucis mai mult de 60 de mii de oameni. Un soldat a spus atunci: „Cel mai mare dușman era natura însăși.”

Pentru evitarea pericolelor legate de avalanșe, este importantă cunoașterea precisă a arealelor în care se produc. Cartografierea acestor areale și realizarea hărților de risc permit luarea celor mai eficiente măsuri de atenuare a impactului acestora asupra activităților umane. În dreptul culoarelor de avalanșă sunt construite tunele de protecție, iar pe versanți sunt amplasate ziduri de protecție, gărdulețe sau plase de sârmă.