Home » Știri » VIDEO UPDATE Un avion cargo turcesc s-a prăbușit în Kârgâzstan; zeci de morți

VIDEO UPDATE Un avion cargo turcesc s-a prăbușit în Kârgâzstan; zeci de morți

Sebastian Rotaru / 16.01.2017, 10:25
VIDEO UPDATE Un avion cargo turcesc s-a prăbușit în Kârgâzstan; zeci de morți

Un avion turcesc de transport marfă s-a prăbușit, luni, lângă aeroportul Manas din Kârgâzstan, cel puțin 32 de persoane pierzându-și viața.

UPDATE 10:24 –  Bilanţul accidentului de avion din Kîrgîzstan a crescut la 37 de morţi, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă de la Bişkek, citat de DPA, potrivit news.ro. Un oficial citat de agenţia rusă TASS a precizat că aeronava, un Boeing 747 cargo, pare să fi ratat pista.

Bilanţul ar putea creşte, în condiţiile în care aeronava, care s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială, a distrus 35 de case.

Printre victimele accidentului aviatic din Kârgâzstan se află și șase copii, majoritatea dintre victime fiind locuitori ai satului unde a căzut aparatul Boeing 747 care a încercat să aterizeze în condiții de ceață densă, au precizat oficiali kârgâzi, citați de AFP și Reuters, potrivit  Agerpres.

După un bilanț inițial de 16 victime, apoi de 20, ministerul kârgâz al Sănătății a furnizat, pentru AFP, un nou bilanț, de „32 de morți, dintre care cei patru piloți”.

La ora locală 7:40 (1:40 GMT), „un avion cargo operat de o companie turcă, venind de la Hong Kong, s-a prăbușit în apropierea aeroportului Manas (la Bișkek) din cauza unor condiții meteo nefavorabile”, a indicat, pentru un radio kârgâz, un responsabil al ministerului pentru situații de urgență, Mukhammed Svarov, citat de AFP.

Cel puțin 15 case din Kârgâzstan au fost distruse, a precizat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Elmira Cheripova.

„Avionul s-a prăbușit peste case, a omorât familii întregi”, a povestit pentru France Presse un martor al accidentului, care nu a vrut să își dea numele. „Nu a rămas nimic din case, oamenii au fost uciși cu toată familia și copiii lor, multe persoane dormeau”.

După media kârgâză, prăbușirea avionului a avut loc aproape de satul Datcha-Suu, foarte apropiat de aeroportul capitalei, iar președintele kârgâz Almazbek Atambaiev și-a anulat vizita în China pentru a reveni la Bișkek.

Conform Reuters, care cita administrația aeroportului, avionul ar fi trebuit să facă o escală la Manas, lângă capitala Bișkek, pe drumul său de la Hong Kong la Istanbul. Aparatul s-ar fi prăbușit în Kârgâzstan când încerca să aterizeze pe o vizibilitate redusă, la ora locală 7:31 (1:31 GMT).