Home » Știri » Patronul UTI: Șefii televiziunilor B1 și Realitatea, 50.000 de euro de la Urdăreanu, prin intermediul lui Orban

Patronul UTI: Șefii televiziunilor B1 și Realitatea, 50.000 de euro de la Urdăreanu, prin intermediul lui Orban

Octavian Palade / 01.11.2016, 12:23
Patronul UTI: Șefii televiziunilor B1 și Realitatea, 50.000 de euro de la Urdăreanu, prin intermediul lui Orban

Patronii televiziunilor B1 și Realitatea, Sorin Oancea, respectiv Cozmin Gușă, au fost menționați în cadrul procesului în care este judecat Ludovic Orban.

Șefii televiziunilor B1 și Realitatea ar fi solicitat, în nume privat, suma totală de 50.000 de la deputatul PNL Ludovic Orban, susține patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu, potrivit news.ro.

Patronul UTI a declarat marţi, în faţa completului care judecă dosarul lui Ludovic Orban, acuzat de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, că suma de 50.000 de euro pe care fostul prim-vicepreşedinte PNL ar fi cerut-o, în luna martie, ar fi urmat să ajungă în mică parte la posturi de televiziune. Omul de afaceri a afirmat în fața instanței că cei mai mulţi bani au fost solicitaţi, în nume privat, de managerii Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.

„Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban, urmând ca, ulterior, în aceeaşi zi, să ne vedem la domiciliul meu. A stat o oră şi am discutat despre diverse lucruri care se întâmplă la Primăria Bucureşti. Ştia proiectele din oraş. La un moment dat, spre sfârşitul discuţiei, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma să înceapă. N-am înţeles foarte exact ce doreşte,  nu s-a referit la ceva anume. A rămas ca în două sau trei săptămâni să mi se precizeze în ce ar consta acest ajutor. Am înţeles la acel moment că acel sprijin i-ar fi de trebuinţă în relaţia cu media”, a spus, în instanță, Tiberiu Urdăreanu.

Patronul UTI a explicat și cum l-a înregistrat pe Ludovic Orban în timp ce îi cerea bani pentru campania electorală.

Omul de afaceri a mai menționat că Ludovic Orban i-a cerut 50.000 de euro pentru a fi daţi managerilor a două posturi de televiziune.

„A doua întâlnire a avut loc, după mai mullte SMS-uri, la sfârşitul lunii martie. I-am prezentat proiectele pe care le aveam în curs, m-a pus la curent cu situaţia campaniei, sondaje etc. Spre finalul discuţiei, am revenit la acel sprijin care urma să fie precizat. Mi s-a solicitat suma de 50 de mii de euro ca fiind necesară pentru a fi dată managerilor a două posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns într-un procent mic la televiziuni, cei mai mulţi ar fi fost solicitaţi de cei doi manageri de televiziuni, în nume privat: Sorin Oancea de la B1 şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV”, a declarat Urdăreanu în fața completului de judecată.

Omul de afaceri a adăugat că i-a spus lui Orban că are probleme în accesarea unor sume cash, aflându-se sub control judiciar.

„(Ludovic Orban, n.r.) a mai menţionat că relaţia cea mai corectă o are cu Digi 24 şi că, referitor la Antena 3, nu ar dori foarte mult să aibă o expunere pe acest post, ţinând cont că electoratul dânsului nu urmărea acest post TV.  Suma mi-a fost solicitată cash deoarece şi lui i-a fost solicitată aşa. Am spus că mă gândesc, i-am spus că sunt probleme cu banii lichizi. Am menţionat că e o problemă pentru mine să accesez aceste sume cash, mai ales că eram sub control judiciar. I-am lăsat de înţeles că voi încerca să plătesc în tranşe”, a mai spus Urdăreanu.

Omul de afaceri a mai precizat că i-a fost greu să îl refuze pe Orban, gândindu-se că ar putea câştiga alegerile şi, din poziţia de primar, i-ar putea afecta afacerea.

Șefii B1 și Realitatea TV, chemați în instanță

Termenul următor de judecată a fost fixat pentru data de 15 noiembrie, la care vor citaţi ca martori patronii televiziunilor B1 și Realitatea, Cozmin Guşă şi Sorin Oancea.

Fostul prim-vicepreședinte PNL Ludovic Orban a declarat, pe 18 octombrie, în faţa instanţei, că nuavea cunoștință de noua lege de finanţare a partidelor politice, cu toate că a votat-o în Parlament, şi că nu ştia că nu avea voie să primească bani în numerar pentru finanţarea campaniei electorale.

Orban a precizat că, din momentul în care a fost desemnat candidat la Primăria Capitalei, s-a pregătit de campania electorală şi a avut „sute de întâlniri” cu diverse persoane, ONG-uri, sindicate și arhitecţi.

Fostul lider PNL a mai arătat că a luat legătura cu Urdăreanu doar după desemnarea sa drept candidat la Primărie. Ludovic Orban a spus că pe 1 martie 2016 a fost chemat de patronul UTI la el acasă.

„După discuţiile cu domnul Urdăreanu nu am luat niciun ban, deşi domnul Urdăreanu a făcut demersuri pentru a ne întâlni. El a motivat întâlnirea pentru a-mi aduce la cunoştinţă nişte informaţii, cum că aş fi urmat a fi schimbat din funcţia de candidat al PNL la Primăria Capitalei”, a mai spus Orban, adăugând că, indiferent ce a discutat cu Urdăreanu, nu ar fi acceptat o formă de finanţare ilegală.

Orban a mai afirmat că a discutat şi cu mai mulţi reprezentanţi ai presei, dar niciodată despre finanţarea ilegală a campaniei.

Șefii B1 și Realitatea TV au fost menționați și ei într-o declarație a deputatului PNL.

„În ceea ce priveşte relaţia cu mass-media, am avut discuţii telefonice şi întâlniri faţă în faţă cu reprezentanţii mass-media. Cu Cozmin Guşă, Sorin Oancea, cu Mihai Gâdea. În niciuna din discuţiile purtate cu aceştia nu s-a discutat nimic despre finanţare ilegală, nici măcar aluziv. Nu îmi stă în fire să folosesc influenţa dată de funcţia de conducere din cadrul partidului din care fac parte. Sunt în politică din ’90 şi din ’93 avut destule funcţii de conducere de care nu am abuzat”, a menționat Orban.

 

 

Ludovic Orban a fost trimis în judecată pe 17 mai, sub acuzația de folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.

Conform procurorilor, pe data de 1 martie, Orban, pe atunci prim-vicepreşedinte al PNL, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Capitalei.

Pe data de 20 martie, la întâlnirea cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro în numerar, “nu în vreo modalitate legală, precum şi cu depăşirea plafonului stabilit prin Legea finanţării partidelor politice”, solicitând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, afirmă procurorii DNA.

Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Urdăreanu l-a denunţat pe Ludovic Orban la DNA, după care l-a înregistrat din proprie iniţiativă şi a dus înregistrările la anchetatori, pentru susţinerea afirmaţiilor sale.