Home » Știri » Cum a fost devalizată stațiunea Băile Herculane. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală

Cum a fost devalizată stațiunea Băile Herculane. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală

Octavian Palade / 11.11.2016, 12:42
Cum a fost devalizată stațiunea Băile Herculane. Procurorii DIICOT au început urmărirea penală

DIICOT a început urmărirea penală în cazul devalizării stațiunii Băile Herculane. Patru persoane, în frunte cu omul de afaceri Iosif Armaș, au fost puse sub învinuire.

În dosarul privind devalizarea staţiunii Băile Herculane, patru persoane, între care un avocat, un expert evaluator şi un executor judecătoresc, sunt urmărite penal de DIICOT Caraş-Severin. Printre acestea  se află şi omul de afaceri Iosif Armaş, prejudiciul în acest caz fiind de aproximativ 123 de milioane de lei, relatează news.ro.

 

Procurorii de la DIICOT Caraș-Severin arată că, în perioada decembrie 2007 – august 2008, s-a constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către Iosif Armaş, Dorin Marescu, Iancu Hrelescu, având drept scop însuşirea principalelor active ale SC Argirom Internaţional SA şi SC Hercules SA.

”În perioada menţionată, inculpatul Armaş Iosif a înstrăinat cu sprijinul inculpatului Marescu Dorin către inculpatul Hrelescu Iancu 60% din acţiunile deţinute de SC Argirom Internaţional SA la SC Aeroportul Caransebeş SA, contra unei suprafeţe de jumătate dintr-un teren de 7.406 metri pătraţi, cu o valoare de piaţă de 19.033 euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, a procedat la înstrăinarea celor 60% acţiuni către SC Excav Prod SRL Caransebeş contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decât valoarea la care au fost dobândite), cunoscând că acţiunile provin din săvârşirea de infracţiuni”, se precizează în comunicatul DIICOT.

 

În dosarul devalizării staţiunii Băile Herculane sunt cercetaţi Iosif Armaş, Filip Răiescu, Gavril Adamescu, Valentin Costea, Monica Angela Mihu (fostă Borza) şi Victoriţa Oprea.

Stațiunea Băile Herculane, devalizată de un grup infracțional

Anchetatorii DIICOT- Biroul Teritorial Caraş Severin, în colaborare cu poliţişti de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, au efectuat, pe data de 6 iunie, 17 percheziţii în municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în delapidare şi complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă şi complicitate la bancrută frauduloasă şi abuz în serviciu.

Omul de afaceri Iosif Armaş, care a contribuit decisiv la privatizarea staţiunii Băile Herculane, din judeţul Caraş-Severin, a fost ridicat ulterior din Bucureşti şi dus la DIICOT Caraş-Severin, pentru a fi audiat în dosarul de delapidare şi bancrută frauduloasă, cu un prejudiciu de 30 de milioane de euro.

Procurorii DIICOT mai spun că privatizarea SC Hercules SA Băile Herculane a avut loc în 28 august 2001, când a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92% de către SC Argirom Internaţional SA, societatea controlată de către liderul grupului infracţional şi care pe atunci deţinea 68% din acţiuni.

În intervalul 2001-2006, pe baza unor relaţii contractuale, suspectul a preluat de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale 9.960.680 kilograme de zahăr pe care ulterior nu le-a restituit, producând un prejudiciu ANRSPS în cuantum de 43.288.697,99 lei.

În plus, începând cu martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, suspectul, în calitate de acţionar majoritar la SC Argirom Iinternaţional SA Bucureşti a determinat ca datoriile pe care societatea le avea şi care se afla în procedura generală de insolvenţă să fie recuperate de către creditori de la SC Hercules SA Băile Herculane, arăta DIICOT.