Home » Știri » Bănci pentru locuințe acuzate de deturnare de fonduri. Curtea de Conturi a sesizat DNA

Bănci pentru locuințe acuzate de deturnare de fonduri. Curtea de Conturi a sesizat DNA

Octavian Palade / 02.11.2016, 09:53
Bănci pentru locuințe acuzate de deturnare de fonduri. Curtea de Conturi a sesizat DNA

Curtea de Conturi acuză două bănci pentru locuințe de obţinere ilegală de fonduri de la stat şi de deturnare de fonduri.

Cele două bănci pentru locuințe, BCR Banca pentru Locuinţe și Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, precum și Ministerul Dezvoltării au făcut obiectul unui control al Curții de Conturi desfășurat în toamna anului trecut. În urma controlului, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuinţe, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei (85,3 milioane euro, la cursul actual).

Raportul instituţiei de audit al instituţiilor publice din România arată că “s-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice – copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali”.

Curtea de Conturi a sesizat DNA, pe baza acestor acuzaţii, prin adresa 40495 din 8 iunie 2016, scrie news.ro.

Cele două bănci pentru locuinţe sunt acuzate de deturnare de fonduri şi obţinere ilegală de fonduri, iar angajaţii Ministerului Dezvoltării care au gestionat programul sunt învinuiți de neglijenţă în serviciu.

Bănci pentru locuințe vizate de anchete DNA

Decizia instituției de control este contestată de BCR Banca pentru Locuinţe. Potrivit instituției de credit, inspectorii Curţii de Conturi au o înţelegere „complet greşită” asupra sistemului de economisire-creditare, iar după interpretarea Curții de Conturi, toate sistemele de economisire-creditare din Europa, din care s-a inspirat modelul românesc, funcţionează ilegal.

De asemenea, BCR Banca pentru Locuinţe a dat în judecată Curtea de Conturi, pe care o acuză de interpretare proprie, „fără legătură cu legea”.

„Considerăm că există o înţelegere complet greşită a Curţii de Conturi din România asupra modului cum funcţionează sistemul de economisire creditare în domeniul locativ (Bauspar)”, au transmis reprezentanții băncii.

Interpretarea inspectorilor Curţii de Conturi este considerată absurdă de către BCR Banca pentru Locuinţe.

„În mod particular, dacă s-ar considera acest tip de interpretare a Curţii de Conturi din România (inexplicabil şi nemaiîntâlnit la nivel european) s-ar trage în mod eronat concluzia că toate sistemele de economisire creditare în domeniul locativ (Bauspar) din Europa “obţin ilegal fonduri”, pe când în realitate aceste sisteme funcţionează de peste 100 de ani, chiar cu sprijinul guvernelor statelor dezvoltate, precum o schemă de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit ale cetăţenilor, indiferent de vârstă şi de condiţie socială”, se precizează în reacția instituției de credit.

 

 

Curtea de Conturi a blocat complet sistemul de economisire-creditare din România, în contextul în care cele două bănci româneşti pentru locuinţe nu mai primesc depozite noi de la clienţi, deponenţii actuali putând să ia credite doar în baza contractelor încheiate la intrarea în sistem.

 

În România funcționează două bănci pentru locuinţe, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, care au apărut după ce legislaţia românească a introdus o primă pentru economisire care stă la baza sistemului importat din mediul german.

Astefl, statul plăteşte 25% din suma economisită în anul precedent de către client, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 euro, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi lucrătoare a anului de economisire.

Sistemul funcţinează în actuala formă de aproape zece ani, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 99/2006.

BCR Banca pentru Locuinţe avea active de 3,07 miliarde lei la finele anului 2015, în vreme ce Raiffeisen Banca pentru Locuinţe avea active de 676 milioane lei, conform datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

În aceste condiții, cu active de 3,74 miliarde lei (în jur de 830 milioane euro), băncile româneşti pentru locuinţe au o cotă de doar 1% din activele sectorului bancar românesc.