Home » Știri » Scriitori americani îi cer preşedintelui Barack Obama graţierea lui Edward Snowden

Scriitori americani îi cer preşedintelui Barack Obama graţierea lui Edward Snowden

Octavian Palade / 25.11.2016, 12:15
Scriitori americani îi cer preşedintelui Barack Obama graţierea lui Edward Snowden

Scriitori americani îi cer preşedintelui Barack Obama graţierea lui Edward Snowden, înainte ca actualul lider al Statelor Unite să plece de la Casa Albă.

Într-o scrisoare deschisă, publicată în New York Times, 31 de scriitori americani îi cer lui Barack Obama să-l graţieze pe Edward Snowden, înainte ca actualul preşedinte să părăsească Casa Albă, scrie news.ro.

Printre cei care semnează scrisoarea se regăsesc nume mari ale literaturii americane, precum Joyce Carol Oates, premiată cu Pulitzer în 1993 pentru ”Black Water”, Michael Cunningham, premiat cu Pulitzer pentru ficţiune în 1999, cu ”Orele”, Michael Chabon, şi el premiat cu Pulitzer în 2001 pentru ”The amazing adventures of Kavalier & Clay”.

Potrivit acestora, ”conflictul care există între concepţiile diferite despre adevăr şi ceea ce este just şi legal este celebru în filosofie, dar infam în istorie. Asta descrie foarte bine situaţia dificilă în care s-a aflat Snowden când a fost pus în situaţii adesea ilegale de către guvernul american de a-şi spiona propriii cetăţeni”.

Astăzi, ”omul care şi-a riscat propria libertate pentru a furniza aceste informaţii publicului este exilat în Rusia şi se confruntă cu perspectiva de a se întoarce la el în ţară şi de a fi trădat în justiţie, şi după toate probabilităţile, încarcerat”.

”Acordând graţierea prezidenţială lui Snowden şi permiţându-i să revină liber în ţara pe care o iubeşte, administraţia dumneavoastră ar transmite un mesaj puternic pentru viitor. America ar rămâne ataşată responsabilităţilor sale democratice. Inovaţiile tehnologice vor trebui să se conformeze Constituţiei şi să-şi întărească drepturile pe care ea le conferă”, au mai transmis autorii în scrisoare.

În 2013, Edward Snowden, informatician al CIA şi NSA, a făcut publice mai multe informaţii clasificate, care priveau spionajul masiv al guvernului american asupra cetăţenilor săi. El a fost acuzat de spionaj, furt şi utilizare ilegală de bunuri guvernamentale. Din iulie 2013, Edward Snowden trăieşte în exil, la Moscova.

În luna iulie, Casa Albă a respins o petiţie care cerea graţierea necondiţionată a lui Snowden, cel care a dezvăluit în 2013 amploarea reţelei de spionaj electronice americane.

O serie de cărţi au fost consacrate subiectului: ”Afacerea Edward Snowden. Cele mai şocante dezvăluiri despre spionajul global american”, de Glenn Greenwald, “Snowden. Povestea neştiută a celui mai căutat om din lume”, de Luke Harding, „Time of the Octopus”, de Anatoli Kucherena.

Realizatorul Oliver Stone, al cărui film „Snowden” rulează în cinematografele din România din 18 noiembrie, şi-a exprimat speranţa ca Barack Obama să-şi schimbe părerea în privinţa graţierii fostului agent secret.

„Domnul Obama ar trebui să-l graţieze (pe Snowden), iar noi sperăm acest lucru”, a declarat Oliver Stone. El a spus că-şi doreşte ca preşedintele să aibă „o străfulgerare care să-i arate calea” de urmat în acest caz.