Home » Știri » Băsescu, optimist: 48% din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană

Băsescu, optimist: 48% din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană

Octavian Palade / 14.11.2016, 10:44
Băsescu, optimist: 48% din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană

Traian Băsescu declară că privește cu optimism spre Republica Moldova, argumentând că aproape jumătate din populaţia ţării este pro-europeană.

Traian Băsescu spune că, în pofida pierderii alegerilor prezidenţiale de către Maia Sandu, priveşte cu optimism spre Republica Moldova, deoarece scorul obţinut de aceasta oferă certitudinea că 48% din populaţia ţării este pro-europeană şi pro-România.

”Privesc cu optimism spre R.Moldova. Maia Sandu a pierdut cursa prezidenţială. Sabotată masiv de presa pro-rusă, lovită cu laşitate de biserica ortodoxă rusă, trădată de Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi oligarhul Plahotniuc, lovită crunt de lipsa buletinelor de vot la secţiile de votare din Europa, Maia Sandu avea şanse minime să câştige”, scrie fostul președinte pe pagina sa de Facebook.

El menționează însă că ”scorul obţinut de Maia Sandu ne dă o certitudine, şi anume aceea că 48 la sută din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană şi pro România”.

”Asta înseamnă că trebuie să continuăm politica de apropiere a moldovenilor de România, adică să continuăm a acorda anual cele 5 000 burse pentru tinerii moldoveni şi să accelerăm rezolvarea dosarelor de acordare a cetăţeniei române pentru cei care solicită acest lucru. Dacă vom continua aceste două programe cu certitudine în 5, 6 ani vom putea vorbi despre UNIRE. Până atunci trebuie să continuăm s-o construim. Să ne gândim că în 2005 doar 3 la sută din cetăţenii Republicii Moldova erau unionişti şi doar câteva procente mai mult erau pro-europeni. Progresul este fantastic şi prin acest vot a devenit o certitudine”, a adăugat fostul șef al statului.

Băsescu a scris şi duminică seară pe Facebook, afirmând că regretă faptul că cetăţenii Moldovei au amânat parcursul european al ţării prin alegerea lui Igor Dodon ca preşedinte.

”Îmi pare rău, Maia Sandu, nu atât pentru tine, pentru că oamenii politici nu stârnesc niciodată compasiune, dar îmi pare tare rău că cetăţenii Republicii Moldova, prin votul lor, au dat o amânare parcursului european al ţării. Oricum, eu voi continua să susţin parcursul european şi drumul către unirea cu România al ţării din stânga Prutului”, a dat asigurări fostul șef de stat.

Traian Băsescu a obţinut recent şi cetăţenia moldoveană şi a votat duminică, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, el susţinând-o pe Maia Sandu.

Igor Dodon a obţinut 52,29% din voturile exprimate, duminică, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, iar  Maia Sandu a reuşit să obţină 47,71% din sufragii, arată rezultatele parţiale anunţate luni dimineaţă, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale.

Socialistul Igor Dodon este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat alegerile prezidenţiale cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului.