Home » Știri » Băsescu: Nu există temei legal pentru care un stat al UE să fie obligat să primească refugiaţi

Băsescu: Nu există temei legal pentru care un stat al UE să fie obligat să primească refugiaţi

Octavian Palade / 10.11.2016, 09:48
Băsescu: Nu există temei legal pentru care un stat al UE să fie obligat să primească refugiaţi

Traian Băsescu a spus miercuri, într-un interviu televizat, că atitudinea Uniunii Europene faţă de problema imigraţiei ar trebui să fie una ”dură”.

Totodată, Băsescu s-a întrebat dacă musulmanii care caută azil în Europa nu au de apărat ţările din care provin, scrie news.ro.

Președintele PMP a menționat că nu există temei legal pentru care un stat al Uniunii Europene să fie obligat să primească refugiaţi. ”Nu scrie în niciun tratat al Uniunii Europene că trebuie să primesc refugiaţi de peste tot de unde-s războaie. Aş mai întreba un lucru: fraţii ăştia musulmani, care năvălesc cu hoardele în Europa, nu au şi ei de apărat ţara lor, patria lor acolo?”, a spus Băsescu.

Băsescu a mai atras atenția că există riscul ca unor ţări să le fie repartizaţi refugiaţi mai greu de integrat decât alţii. ”Sunt lucruri pe care nu le poţi cere unei ţări dacă ea nu vrea. Dacă doamna Merkel a vrut să primească 1.000.000 de musulmani, e treaba Germaniei. Nu-mi repartiza mie ce ai primit tu sau după ce-i vezi care au carte, care nu, vii şi spui «ăştia care nu au carte, dă-i în România»”, a adăugat fostul șef al statului.

Referitor la atitudinea Uniunii Europene faţă de problema imigraţiei, fostul președinte a spus că ar trebui să fie ”dură”.

În același timp, Băsescu a ținut să avertizeze că promovarea în continuare a corectitudinii politice riscă să creeze reacţii adverse printre popoarele europene, existând deja precedentele Marea Britanie şi acum Statele Unite.

”Aici este marea problemă a acestui corect politic. Ei spun este corect politic să-i primim, dar Europa trebuie să renunţe la povestea asta că-i deja refuzată de două popoare mari, o să urmeze şi alţii. Să nu vă miraţi ca din acest corect politic să ne trezim cu Marine Le Pen preşedintă a Franţei. Trebuie să înţelegem că avem obligaţia ca politicieni să ne întoarcem către ce vor popoarele noastre”, a conchis fostul președinte.