Home » Știri » BBC, despre protestele din România: românii nu dau înapoi

BBC, despre protestele din România: românii nu dau înapoi

Sebastian Rotaru / 06.02.2017, 10:56
BBC, despre protestele din România: românii nu dau înapoi

BBC News scrie că peste 500.000 de oameni au iești în stradă, duminică seara, în ciuda faptului că Guvernul a abrogat un decret cotroversat, care a alimentat mulțimea.

Guvernul de stânga a anulat un decret care ar fi scăpat mai mulți politicieni de urmărirea penală pentru corupție, scrie BBC News, despre protestele din România.

Protestatarii rămân numulțumiți cu privire la o versiune revizuită a decretului, care ar urma să fie depusă în Parlament. Unii cer Guvernului Grindeanu să demisioneze. În ultimele zile, România a avut parte de cele mai mari proteste din 1989, de la căderea regimului comunist, mai scriu aceștia.

Retragerea ordonanței a fost anunțată într-o întâlnire de urgență a Guvernului de la București. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirile cu privire la planurile Guvernului de a reformula legea și de a o trimite în Parlament pentru dezbatere, unde ar putea fi adoptată.

BBC mai spune că mulțimi de oameni au umplut Piața Victoriei din Capitala României, timp de șase zile la rând.

Manifestația de duminică a fost planificată ca fiind punctul culminant al mișcărilor de stradă, iar Guvernul a sperat că prin aborgarea OUG, mulțimea să se calmeze și să renunțe la proteste, dar asta nu s-a întâmplat încă.

Mulți dintre protestatari nu au încredere în conducere, iar ei cred că noua formă a legii, propusă de premierul Sorin Grindeanu, va avea aceleași elemente ca cea inițială, dar sub altă formă.

Tot BBC mai spune că oficialii români au declarat că ordonanța are ca scop reducerea suprapopulării închisorilor și aliniera unor legi din Constituție.

Întâiul beneficiar ar fi liderul social-democraților, Liviu Dragnea, acuzat de fraudarea statului.

OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale a fost adoptat în ședința de Guvern de pe data de 31 ianuarie, în jurul orei 22:30 și urma să intre în vigoare pe data de 10 februarie, la 10 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.