Home » Știri » Bebeluș cu malformație foarte rară, operat cu succes la Spitalul de Copii din Iaşi

Bebeluș cu malformație foarte rară, operat cu succes la Spitalul de Copii din Iaşi

Octavian Palade / 02.11.2016, 16:16
Bebeluș cu malformație foarte rară, operat cu succes la Spitalul de Copii din Iaşi

Un bebeluș născut fără buze, nas şi cerul gurii a fost operat la Spitalul de Copii din Iaşi.

Un bebeluş de o lună, care s-a născut cu o malformaţie foarte rară, fără să aibă buze, nas şi cerul gurii, a fost supus unei operații la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi. Intervenția chirurgicală a reuşit, însă copilul va mai suferi şi alte operații în următoarele luni, relatează news.ro.

Copilul, care este originar din Botoşani, a fost adus la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi la începutul săptămânii. Acest bebeluș s-a născut cu o malformaţie cranio-facială rară, lipsindu-i buzele, nasul, cerul gurii, musculatura şi ţesutul de pe faţă. De asemenea, o parte din emisfera cerebrală împreună cu învelişurile erau situate în cavitatea bucală.

”Prima dată a trebuit să-i fie repoziţionat creierul, întrucât putea să moară oricând. Exista o comunicare liberă între craniu şi faţă, iar din această cauză se sufoca, nu putea să înghită. Practic, o parte din creier îi atârna în gură”, a precizat medicul Radu Terinte, directorul Spitalului de Copii ”Sfânta Maria” din Iaşi.

Potrivit acestuia, prima intervenţie chirurgicală s-a încheiat cu succes, însă copilul, în vârstă de o lună, va mai fi operat de câteva ori, pe parcursul următoarelor luni.

”Copilul este staţionar, însă prognosticul rămâne rezervat. Este doar prima intervenţie chirurgicală, a fost depăşită cu bine, dar vor mai urma şi alte operaţii. Peste trei luni se va face o intervenţie plastică pentru confecţionarea buzelor şi refacerea în totalitate a cerului gurii cu material moale, iar la doi ani va începe reconstrucţia feţei şi a cerului gurii”, a mai declarat Radu Terinte.

Medicii spun că bebeluşul va rămâne internat o perioadă lungă.

Potrivit reprezentanţilor spitalului ieşean, astfel de cazuri sunt foarte rare, fiind vorba fie despre o malformaţie genetică, fie despre una dezvoltată intrauterin.