Omul de afaceri israelian Beny Steinmetz a fost reţinut la Tel Aviv. El este audiat într-un dosar de corupţie și a fost trimis în judecată și în Romania.
Beny Steinmetz a fost prins la Tel Aviv și dus la audieri, acesta fiind anchetat într-un dosar de corupţie și este bănuit că a mituit mai mulţi oficiali din Guineea. În România, acesta a fost trimis în judecată într-un dosar care vizează retrocedări ilegale, informează Digi24.
Acesta este bănuit de dare de mită și spălare de bani în cazul unul proiect de minerit în Guineea.
Benjamin Steinmetz a avut afaceri în zeci de ţări, pe mai multe continente, inclusiv în România.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cu o avere estimată azi la 2,3 miliarde de euro, Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai discreţi miliardari din Israel. Într-unul dintre puţinele interviuri pe care le-a dat pentru cotidianului The Guardian, miliardarul respinge orice acuzaţie de corupţie în legătură cu afacerile pe care le coordonează.
„Nu avem schelete în dulap”, spunea acesta în 2013.
Grupul israelian fondat de omul de afaceri anunţa, în 2006, investiţii de jumătate de miliard de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România.
O altă subsidiară a grupului BSG deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.
Legat de dosarul retrocedărilor ilegale din România, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate.
Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup”, se arată în rechizitoriul DNA.
De altfel, acuză procurorii, influenţa politică a lui Remus Truică şi Tal Silberstein, foşti consilieri ai unor şefi de Guvern, a fost motivul pentru care cei doi au fost cooptaţi în afacere.
„Remus Truică a obţinut, prin persoane interpuse, o parte din terenurile retrocedate şi, de asemenea, şi-a însuşit o parte din banii acordaţi cu titlu de împrumut către Reciplia SRL. În aceste condiţii, Remus Truică a fost determinat să-şi cedeze părţile din Reciplia LTD, fiind exclus din grupul infracţional”, se arată în rechizitoriu.
Firma Reciplia concentra interesele tuturor celor implicaţi. Paul al României a vândut societăţii 80% din drepturile asupra a zeci de proprietăţi, inclusiv cele pe care le-a redobândit – adică Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa. În acest dosar este cercetat și președintele Senatului Călin Popescu- Tăriceanu, pentru mărturie mincinoasă.