Home » Știri » Bloomberg a inclus România în topul celor mai inovatoare economii din lume

Bloomberg a inclus România în topul celor mai inovatoare economii din lume

Sebastian Rotaru / 17.01.2017, 11:58
Bloomberg a inclus România în topul celor mai inovatoare economii din lume

România este pe un loc destul de bun într-un top realizat de Bloomberg, al celor mai inovatoare 50 de state din lume, în care Coreea de Sud este lider.

România ocupă locul 38 într-un top făcut de Bloomberg, și cuprinde 50 de state cu cea mai inovatoare economie din lume. Coreea de Sud este lider, Suedia a urcat pe locul al doilea, iar Finlanda a avansat pe locul cinci, notează News.ro.

Potrivit Bloomberg Innovation Index, România s-a plasat pe cea mai bună poziţie, 25, în cazul producţiei cu valoare adăugată mare, urmată de gradul de concentrare al companiilor high-tech, pe locul 25.

România se află pe poziţia 41 în privinţa productivităţii şi abia pe locul 49 în cazul procentului din PIB alocat cercetării şi dezvoltării. În cazul prezenţei populaţiei într-o formă de învăţământ România este pe locul 31, în cazul ponderii cecetătorilor în totalul forţei de muncă pe 46, iar în cazul brevetelor pe 35.

Suedia a avansat o poziţie, pe locul 2, datorită îmbunătăţirilor care au avut loc în industriile cu valoare adăugată mare, în timp ce Finlanda a avansat două locuri, pe 5, susţinută de companiile high-tech.

Cel mai mare perdant în ediţia din acest an a indicelui Bloomberg este Rusia, care a coborât 14 poziţii, pe locul 26, din cauza impactului sancţunilor occidentale şi al preţurilor scăzute ale energiei asupra industriei prelucrătoare şi a productivităţi.

Japonia a scăzut la rândul ei cel mai mult între statele aflate în top 205, de pe locul 4 pe 7, pierzând poziţia de lider în domeniul brevetelor.

SUA au coborât cu o poziţie, pe locul 9, în timp ce Israelul a avansat pe 10. China şi-a păstrat titlul de ţara emergentă cel mai bine plasată, pe 21.