Home » Știri » BNR menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an

BNR menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an

Octavian Palade / 04.11.2016, 14:30
BNR menţine dobânda de politică monetară la 1,75% pe an

BNR a decis să menţină dobânda de politică monetară la 1,75% pe an şi rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută.

BNR a decis în şedinţa de vineri a Consiliului de Adminisraţie să menţină rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi a păstrat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în valută la 10% şi pentru pasivele în lei la 8%, potrivit news.ro.

Şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR s-a ținut cu opt membri, după demisia lui Bogdan Olteanu, trimis în judecată de procurorii DNA, după acuzațiile de de trafic de influenţă şi luare de mită.

Potrivit declaraţiilor liderilor politici, Parlamentul va numi un alt viceguvernator al BNR abia după alegerile parlamentare din decembrie.

Actualii membri ai Consiliului de Administraţie al băncii centrale, for care ia cele mai importante decizii în materie de politică monetară, sunt guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy şi Virgiliu Stoenescu.

După şedinţa de politică monetară de vineri, BNR trimis un comnâunicat în care a reiterat „gestionarea adecvată” a lichidităţii din sistemul bancar.

Economiștii nu au fost surprinși și au declarat că se aşteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a opta şedinţă din acest an.

Ultima tăiere operată de BNR a avut loc la şedinţa precedentă, din 30 septembrie, când a redus RMO în valută de la 12% la 10%.

Dobânda de politică monetară a fost scăzută  ultima dată în luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

BNR împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitaţii repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente este de +/-1,5%.

Băncile care au exces de lichidităţi primesc astfel, pentru depozitele ţinute la BNR, o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), instituțiile financiare plătesc către Banca Naţională o dobândă de 3,25% pe an.