Home » Știri » Bogdan Aurescu, în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Bogdan Aurescu, în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Octavian Palade / 04.11.2016, 11:10
Bogdan Aurescu, în Comisia de Drept Internaţional a ONU

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a fost ales în Comisia de Drept Internaţional a ONU, cu votul a 158 de state dintre cele 193 membre ale Organizaţiei.

Bogdan Aurescu a avut loc joi, la New York, în cadrul Adunării Generale ONU, transmite MAE, potrivit news.ro.

Comisia ONU de Drept Internaţional (CDI) este un organ subsidiar al Adunării Generale ONU, având ca obiectiv realizarea dezvoltării progresive a dreptului internaţional şi a codificării sale. CDI este formată din 34 de experţi independenţi în domeniul dreptului internaţional, ‎care trebuie să aibă, conform Statutului Comisiei, o experienţă recunoscută pe plan internaţional în acest domeniu, atât în ce priveşte aspectele teoretice, cât şi cele practice ale dreptului internaţional, putând proveni din mediul universitar, din corpul diplomatic, din mediul guvernamental sau al organizaţiilor internaţionale.

CDI are în prezent pe agenda sa subiecte de maximă relevanţă pentru dezvoltarea şi codificarea dreptului internaţional, cum sunt identificarea dreptului internaţional cutumiar, normele imperative jus cogens, protecţia atmosferei în dreptul internaţional, aplicarea provizorie a tratatelor internaţionale, imunitatea oficialilor statului în faţa jurisdicţiilor penale naţionale străine, protecţia mediului în timpul conflictelor armate, crimele contra umanităţii, acordurile şi practica subsecvente în conexiune cu interpretarea tratatelor, se arată în comunicatul MAE.

Comisia funcţionează în sesiuni care au loc o dată pe an, pe parcursul a câteva săptămâni, la sediul ONU din Geneva. Mandatul membrilor Comisiei este de cinci ani, cu posibilitatea realegerii.

Alegerea lui Bogdan Aurescu confirmă aprecierea statelor membre ONU faţă de Şcoala Română de Drept Internaţional, menționează MAE.

Potrivit sursei citate, acest rezultat foarte bun pentru România a fost obţinut graţie eforturilor competente ale direcţiei de specialitate din Centrala MAE şi ale Misiunii Permanente a României la ONU, care au construit o campanie internaţională eficientă pentru promovarea candidaturii României.

Bogdan Aurescu, între diplomație și carieră universitară

Pe lângă cariera sa diplomatică, Bogdan Aurescu este cadru didactic la F‎acultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, unde a început cariera universitară în 1998. În prezent, este profesor universitar, predând disciplinele Drept internaţional public, Organizaţii şi relaţii internaţionale, Sistemul jurisdicţiilor internaţionale, Dreptul internaţional al protecţiei minorităţilor. Este preşedintele Ramurii Române a International Law Association, membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, arbitru desemnat de România conform art. 2 al Anexei VII a Convenţiei ONU privind dreptul mării, membru supleant al Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei (unde a fost până în prezent raportor sau coraportor pentru 26 de rapoarte, studii sau opinii).

A fost Agent Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie în cazul Delimitarea Maritimă în Marea Neagră. Este redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, membru al colegiului de redacţie al revistei Curierul Judiciar şi membru al consiliului ştiinţific al revistei ACTA Universitatis Lucian Blaga şi al Revistei de Drept Constituţional. Este autor, co-autor sau coordonator a 15 volume în domeniul dreptului internaţional şi autor a peste 140 de articole, studii, comentarii, recenzii publicate în reviste române şi străine de drept internaţional şi relaţii internaţionale.

Bogdan Aurescu este consilier prezidenţial, coordonatorul Departamentului Politică Externă al Administraţiei prezidenţiale.