Home » Știri » Brexit: Parlamentul britanic a deschis dezbaterea privind ieșirea din Bloc

Brexit: Parlamentul britanic a deschis dezbaterea privind ieșirea din Bloc

Sebastian Rotaru / 31.01.2017, 16:27
Brexit: Parlamentul britanic a deschis dezbaterea privind ieșirea din Bloc

Parlamentul de la Londra a deschis, marți la prânz, dezbaterile asupra proiectului de lege care vizează autorizarea guvernului să lanseze negocierile pentru Brexit.

”Acesta nu este un proiect de lege pentru a afla dacă Marea Britanie trebuie sau nu să părăsească UE ori modul în care trebuie să o facă. Este vorba pur și simplu de a aplica o decizie deja luată”, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, în deschiderea dezbaterii din Camera Comunelor,transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Intitulat „Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)”, documentul, extrem de succint, le cere parlamentarilor să-i ”confere prim-ministrului puterea de a notifica, potrivit articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenția Regatului Unit de a se retrage din UE”.

Textul va fi examinat marți și miercuri în camera inferioară a legislativului britanic înaintea altor trei zile de dezbateri – 6, 7 și 8 februarie -care se vor încheia cu un vot. Deși proiectul de lege este scurt și ar putea, teoretic, să fie aprobat rapid, așa cum dorește executivul britanic, el a antrenat deja depunere a cinci „amendamente avizate’ care vizau ‘uciderea sa din fașă”, adaugă AFP.

Premierul conservator Theresa May s-a angajat să lanseze „divorțul” de UE până la finalul lunii martie 2017 și să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit.

Deputații conservatori au primit dispoziția de a rămâne la dezbateri până la miezul nopții, ora prevăzută pentru încheierea dezbaterilor de marți, pentru a evita ca parlamentarii partizani ai rămânerii țării în UE să profite de o Cameră a Comunelor pe jumătate goală pentru a aproba unul dintre amendamentele respective, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

Două amendamente solicită ca proiectul de lege să nu fie examinat întrucât el ”nu garantează în mod particular viitoarea apartenență a Regatului Unit la piața unică’ europeană. Un alt proiect aduce ca argument faptul că parlamentele regionale nu vor fi consultate cu privire la activarea articolului 50, iar în al patrulea motivul este absența unei ‘cărți albe’ privind strategia Theresei May.

Potrivit cotidianului britanic The Times, șefa guvernului britanic va declanșa Brexit-ul la 9 martie, dată ce coincide cu desfășurarea Consiliului European din Malta. May dorește ca legislația prin care se permite declanșarea articolului 50, care dă startul negocierilor oficiale privind ieșirea unei țări din UE, să fie aprobată de parlamentul de la Londra la 7 martie.