Home » Știri » Brexit: Executivul britanic nu are niciun plan general cu privire la ieșirea din UE

Brexit: Executivul britanic nu are niciun plan general cu privire la ieșirea din UE

George Stanciu / 15.11.2016, 14:46
Brexit: Executivul britanic nu are niciun plan general cu privire la ieșirea din UE

Jurnaliștii de la BBC şi The Times au obținut marţi dimineaţă un document intern care arată că executivul britanic nu are niciun plan general cu privire la Brexit, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De asemenea, în ultimele șase luni nu s-a putut ajunge la un acord, deoarece guvernul Theresei May suferă de o diviziune puternică.

Documentele interne obținute de jurnaliștii britanici au fost elaborate de un consultant al cancelariei Guvernului. Conform acestora, departamentele guvernamentale lucrează peste 500 de proiecte pentru Brexit. De asemenea, departamentele se plâng că ar mai fi nevoie de alți de 30.000 de angajați pentru ca procesul de ieșire din UE să poată fi finalizat în parametri normali.

Între timp, executivul a negat datele prezentate în cadrul documentelor obținute de jurnaliști.

”Acesta nu este un raport guvernamental şi nu recunoaştem datele. Suntem concentraţi pe asigurarea Brexitului”, a transmis un purtător de cuvânt al Guvernului biratnic.

Documentul intern este datat în ziua de 7 noiembrie, iar consultatul critică dur tendința premierului de a lua decizii şi a fixa detalii individuale, în încercarea de a rezolva problema de una singură, arată news.ro.

Consultantul susține că nu există o startegie comună şi generală pentru ieșirea Marii Britanii din UE, tocmai pentru că că ministrul de Externe, Boris Johnson, ministrul Comerţului Liam Fox, ministrul pentru Brexit, David Davis, ministrul Finanţelor Philip Hammond şi ministrul pentru Antreprenoriat, Greg Clark, nu au reușit până acum să ajungă la un consens.

De asemenea, consultantul avertizează că marile companii din industrie au de gând ”să pună arma la capul executivului” pentru a obţine asigurări similare cu cele pe care producătorul auto Nissan le-a primit.

Theresa May a promis că va declanşa la începutul anului viitor articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, pentru ca ieșirea Marii Britanii din UE, sau Brexit, să poată fi efectuată.