Home » Știri » BREXIT: Exodul băncilor din Regatul Unit, pe cale să înceapă

BREXIT: Exodul băncilor din Regatul Unit, pe cale să înceapă

Ionel Palade / 24.10.2016, 13:28
BREXIT: Exodul băncilor din Regatul Unit, pe cale să înceapă

BREXIT determină instituţile financiare să plece din Marea Britanie, afirmă un oficial bancar.

BREXIT-ul votat la sfârşitul lunii iunie de cetăţenii britanici va duce la un exod al băncilor, care va începe chiar înainte de sfârşitul acestui an, avertizează directorul general al Asociaţiei Bancherilor Britanici, Anthony Browne, potrivit publicației Bloomberg, citată de news.ro.

Astfel, retragerea băncilor din Marea Britanie se va face cu mult timp înainte de începerea negocierilor oficiale privind ieşirea ţării din Uniunea Europeană, Londra riscând să piardă, cel mai probabil, accesul la piaţa unică.

”Mâinile bancherilor tremură deasupra butonului de transfer”, a menționat Anthony Browne în publicaţia Observer.

El a schițat și un calendar al retragerii acestora din Regatul Unit: băncile mai mici vor începe mutarea înainte de Crăciun, iar cele mai mari vor începe să plece în primul trimestru din 2017.

Fără să ofere denumiri de instituții bancare, Browne a adăugat că acestea nu pot aştepta până în ultimul moment şi că ar trebui să se pregătească pentru ceea ce este mai rău, mai ales ca urmare a faptului că discuţiile publice şi politice ”duc într-o direcţie greşită”.

David Davis, secretarul pentru BEXIT, a promis săptămâna trecută că va încerca să obţină cel mai bun acord posibil pentru bănci și că este chiar hotărât în acest sens.

Theresa May, prim-ministrul britanic, a respins totuși încheierea unui aranjament special pentru City of London, ea fiind de părere că acum este prioritar controlul asupra imigraţiei.

În cazul în care Marea Britanie va restricţiona circulaţia liberă a cetăţenilor UE, va pierde, prin urmare, accesul la piaţa unică, potrivit declarațiilor unor oficiali ai Comisiei Europene.

În acest caz, un studiu al firmei de consultaţă Oliver Wyman arată că instituțiile financiare britanice ar putea înregistra pierderi la capitolul venituri de până la 40 de miliarde lire sterline, iar 70.000 de locuri de muncă ar putea dispărea.

Prim-ministrul britanic a reamintit că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, privind declanşarea negocierilor oficiale pentru BEXIT, până la sfârşitul lunii martie, negocierile care s-ar putea întinde pe durata a doi ani.

Sursa foto: advokat-kulcheva.com