Home » Știri » Brexit: Guvernul britanic nu va schimba programul fixat pentru ieșirea din UE

Brexit: Guvernul britanic nu va schimba programul fixat pentru ieșirea din UE

George Stanciu / 03.11.2016, 15:35
Brexit: Guvernul britanic nu va schimba programul fixat pentru ieșirea din UE

Guvernul Marii Britanii transmite nu va schimba programul pe care îl are cu privire la Brexit, chiar dacă Înalta Curte de Justiţie, a decis că prim-ministrul nu poate invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona fără să aibă aprobare de la Parlament.

”Planul nostru rămâne să invocăm Articolul 50 până la finalul lunii martie”, afirmă purtător de cuvânt al premierului Theresa May. „Noi considerăm că programul legal ar trebui să permită acest lucru”, a mai adăugat acesta.

Anterior, Guvernul anunțase că va face apel față de hotărârea instanței la Curtea Supremă, ce ar trebui să dea un răspuns cu privire la dosar la începutul lunii decembrie, arată news.ro.

Joi, un complet compus din trei judecători ai Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra a luat hotărârea conform căreia Executivul are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a putea invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, începând astfel procedurile oficiale pentru Brexit, sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

May afirmă că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până la sfârșitul lunii martie. Acest moment va marca startul oficial al procesului de ieşire a Londrei din blocul comunitar şi începutul negocierilor.

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona din 2009 stipulează că „orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale”.

Textul cere UE să negocieze un acord cu statul ce părăsește blocul comunitar, prin care să fie stabilite „modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea”.

Chiar dacă un asemenea acord nu poate fi stabilit, tratatele UE nu se vor mai aplica statului care pleacă la doi ani după ce acesta notifică intenţia de a părăsi blocul, cu excepția cazului în care statele membre UE decid în mod unanim să prelungească termenul.