Home » Știri » Brexit: Înalta Curte de Justiţie de la Londra – părăsirea UE nu se poate declanșa fără aprobarea Parlamentului

Brexit: Înalta Curte de Justiţie de la Londra – părăsirea UE nu se poate declanșa fără aprobarea Parlamentului

Octavian Palade / 03.11.2016, 10:23
Brexit: Înalta Curte de Justiţie de la Londra – părăsirea UE nu se poate declanșa fără aprobarea Parlamentului

O hotărâre în privința Brexit a fost luată joi de Înalta Curte de Justiţie de la Londra, care urma să stabilească dacă Parlamentul sau Guvernul va declanșa ieșirea  Marii Britanii din UE.

Brexit a fost decis de o instanță superioară din Marea Britanie, care a fost sesizată luna trecută printr-un recurs depus de reclamanţi, potrivit news.ro.

Astfel, Theresa May nu poate să declanşeze ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără aprobarea Parlamentului.

Guvernul urmează să facă apel împotriva hotărârii la Curtea Supremă.

Premierul britanic afirmă că referendumul prin care a fost decisă ieşirea ţării din UE şi puteri ministeriale nu au nevoie de un vot, însă criticii ei supun că acest lucru este neconstituţional.

Aceștia consideră că premierul Theresa May şi Guvernul Regatului Unit nu dispun de autoritatea de a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Prim-ministrul Theresa May, succesoarea lui David Cameron la conducerea Partidului Conservator şi Guvernului, a anunţat că va declanşa procedura până la sfârşitul lui martie 2017.

Premierul Marii Britanii a anunţat, de asemenea, că parlamentarii britanici vor avea dreptul să dezbată această problemă, dar că nu se vor putea pronunţa printr-un vot asupra declanşării Brexit.

Companiile multinaționale urmăresc cu atenţie acest recurs în justiţie, apreciind că, cu cât mai mult va fi asociat Parlamentul în proces, cu atât vor fi şanse mai mari să se ajungă la un „soft Brexit”, care va menaja relaţiile dintre Marea Britanie şi piaţa unică europeană.

City of London, centrul economic al Marii Britanii, și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la perspectiva pierderii privilegiilor pentru serviciile financiare, iar restul ţării are temeri din cauza numărului tot mai mare de lucrători veniți din străinătate, care duce la lipsa de locuri de muncă pentru englezi, dar şi la salarii mai mici.

Indiferent de hotărârea de joi a preşedintelui Înaltei Curţi de Justiţie John Thomas şi a celor doi judecători asesori, aceasta urmează să facă obiectul unui recurs la Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie din Regatul Unit.

Curtea Supremă va face audieri în acest caz în luna decemrie.