Home » Știri » Brexit: Londra ar putea fi forțată să iasă din uniunea vamală a UE

Brexit: Londra ar putea fi forțată să iasă din uniunea vamală a UE

George Stanciu / 16.11.2016, 14:12
Brexit: Londra ar putea fi forțată să iasă din uniunea vamală a UE

Marea Britanie ar putea fi nevoită să iasă din uniunea vamală a UE odată cu efectuarea Brexit-ului, dar poate păstra liberul schimb cu Uniunea, a afirmat ministrul britanic de Externe, Boris Johnson.

El afirmă că, din punctul său de vedere, Londra poate să păstreze controlul asupra imigrației, dar ar putea să beneficieze, simultan, și de avantajele accesului la piața unică a Uniunii Europene, după Brexit.

”Vrem să ieşim din cadrul legal şi tratatele UE. Probabil că va trebui să ieşim din uniunea vamală, dar aceasta este o chestiune care va fi discutată”, a afirmat Johnson pentru cotidianul ceh Hospodarske Noviny, citat și de news.ro.

“Cred că acest lucru poate fi făcut şi să menţinem, în acelaşi timp, liberul schimb”, a adăugat el. Ministrul de Externe a fost întrebat dacă are în vedere și ideea de pierdere a accesului la piața unică pentru Marea Britanie, dar acesta nu crede că un asemenea scenariu este posibil.

Conform lui Johnson, libertatea de circulaţie a persoanelor – care, în paralel cu libera circulaţie a bunurilor, capitalurilor şi serviciilor reprezintă una dintre cele patru libertăţi UE – nu reprezintă unul dintre principiile fondatoare ale blocului comunitar, sugerând că nu este fundamental pentru piaţa unică a Uniunii.

“Toată lumea are acum în cap că fiecare fiinţă umană are un drept de bază, dat de Dumnezeu, să meargă şi să se mute oriunde vrea. Dar nu este aşa. Nu a fost niciodată un principiu de bază al Uniunii Europene. Este un mit” a insistat el.

O purtătoare de cuvânt a premierului Theresa May, discutând despre declaraţiile lui Johnson cu privire la uniunea vamală, susține că: ”Ministrul de Externe reflectă poziţia Guvernului, că nu a fost luată o decizie”.

Cancelarul german Angela Merkel susține că UE nu poate separa cele patru libertăţi pentru a-i permite Marii Britanii să restricţioneze imigraţia din blocul comunitar dar să beneficieze de acces la piața unică, după momentul Brexit.

Ea are totuși în vedere pornirea unor discuții cu privire la principiul liberei circulaţii a oamenilor, într-o ecuație potenţial semnificativă pentru Marea Britanie, unde controlul imigraţiei este un subiect important pentru o bună parte dintre cei 52% dintre britanici care au votat pentru ieşirea din UE.

Londra are în plan să activeze Articolul 50, ce va da startul oficial pentru negocierile în vederea Brexit, până la