Home » Știri » Brexit: Marea Britanie vrea să rămână în Europol și după ieșirea din UE

Brexit: Marea Britanie vrea să rămână în Europol și după ieșirea din UE

George Stanciu / 15.11.2016, 15:03
Brexit: Marea Britanie vrea să rămână în Europol și după ieșirea din UE

Marea Britanie vrea să rămână parte a Europol, agenția de poliție a Uniunii Europene, chiar dacă va ieși din blocul comunitar, transmite ministrul pentru Poliţie de la Londra, Brandon Lewis.

Lewis a afirmat că se desfășoară discuții pentru a stabili condiţiile pe care Marea Britanie să le îndeplinească pentru a rămâne membră Europol, după Brexit.

“Marea Britanie iese din UE, dar realitatea infracţionalităţii transfrontaliere rămâne. Europol oferă un serviciu valoros pentru Marea Britanie şi o decizie de a rămâne ne-ar permite să ne menţinem accesul actual la agenţie (…), să asigurăm siguranţa poporului din Marea Britanie. Acum aşteptăm rezultatul procesului de analiză”, a spus ministrul.

„Guvernul explorează opţiuni de cooperare cu Europol şi după ce Marea Britanie iese din UE, dar este prea devreme pentru a specula în această etapă cum ar putea arăta noile aranjamente”, a adăugat acesta, punctând argumentul Brexit.

Anunţul britanicilor apare după ce un nou cadru legal a intrat în vigoare în luna mai le cere statelor membre UE să aleagă dacă vor să rămână parte a Europol sau nu. Susţinătorii Brexit au criticat Europol pentru că obligă Regatul Unit să accepte deciziile date de Curtea Europeană de Justiţie.

Lewis a sugerat că retragerea din agenția europeană de poliție ar putea reprezenta un pericol pentru siguranţa naţională, deoarece Londra nu ar mai putea să facă schimb de informații cu alte state membre, după Brexit.

Comisarul european pentru securitate, Julian King, a salutat decizia. „Voi susţine Europol şi avantajele cooperării strânse dintre Europol şi statele membre cât de mult este posibil, pentru că eu cred că aceasta oferă cel mai bun rezultat în domeniul securităţii pentru cetăţenii din toată Europa”, a spus el, citat de news.ro.

Europol, ce are sediul la Haga, în Olanda, are 900 de angajaţi care se concentrează pe strângerea de informaţii, combaterea infracţionalităţii informatice şi destructurarea reţelelor de trafic de droguri şi de persoane.