Home » Știri » Efectele Brexit: Scade numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie

Efectele Brexit: Scade numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie

Octavian Palade / 22.11.2016, 10:43
Efectele Brexit: Scade numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie

Numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie a scăzut cu 15% după votul în favoarea Brexit din luna iunie. 

Numărul milionarilor în dolari din Marea Britanie a scăzut cu 15%, ca urmare a votului pentru Brexit din iunie. Votul a provocat scăderi ale lirei sterline şi ale acţiunilor, arată un raport realizat de banca elveţiană Credit Suisse, relatează Bloomberg, citat de news.ro.

De asemenea, averea populaţiei a scăzut cu 1.500 de miliarde de dolari, respectiv cu 10%, într-o perioadă de 12 luni încheiată în iunie 2016, ca efect direct al votului pentru ieşirea Marii Britanii din UE, potrivit raportului anual al Credit Suisse referitor la avuţia globală, publicat marţi.

“Marea Britanie a avut un sfârşit tumultuos al perioadei 2015-2016, cu scăderi puternice ale cursului valutar şi a pieţei de capital, după votul pentru ieşirea din UE. Perspectiva este foarte incertă, atât pentru economie cât şi pentru avuţia populaţiei”, remarcă banca elvețiană.

Averea privată din Marea Britanie, de 14.000 de miliarde de dolari, este împărţită de 49 de milioane de adulţi, din care aproape 5% deţin cel puţin 1 milion de dolari.

Rezultatul referendumului din 23 iunie a provocat o depreciere cu 15% a lirei sterline în acest an, iar piaţa de capital a consemnat cel mai amplu declin într-o singură zi de după criza financiară din 2008.

Acţiunile şi-au revenit ulterior, însă Marea Britanie se confruntă cu incertitudini politice şi economice legate de termenii retragerii din UE.

Principalul câştigător în perioada analizată de Credit Suisse este Japonia, unde avuţia privată din a treia mare economie a lumii a urcat cu 19%, la 24.000 de miliarde de dolari, susţinută de aprecierea yenului faţă de dolar.

În SUA, averea populaţiei a urcat pentru al optulea an consecutiv, la 85.000 de miliarde de dolari, arată același raport.

Japonia, Statele Unite şi Germania au cei mai mulţi milionari, în timp ce la nivel mondial numărul acestora a crescut cu 596.000, la 32,9 milioane de dolari.

Țările care vor înregistra cele mai mari creşteri ale numărului de milionari în următorii cinci ani sunt China, cu 73%, precum şi India, Australia şi Canada, estimează Credit Suisse.

La nivel global, averile personale au urcat cu 1,4%, la 256.000 de miliarde de dolari, în cele 12 luni încheiate în iunie, reflectând avansul economic lent, iar în 2021 ar urma să atingă 334.000 de miliarde de dolari.