Home » Știri » Buget 2017: explicațile premierului, după adoptrea proiectului

Buget 2017: explicațile premierului, după adoptrea proiectului

Sebastian Rotaru / 27.01.2017, 17:48
Buget 2017: explicațile premierului, după adoptrea proiectului

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern că reducerile de buget unor instituţii ”nu pune în pericol funcţionarea acestora”.

Referitor tot la noul buget, Grindeanu a spus că sunt anumite instituţii ale căror bugete au crescut în anii anterior, iar acum revin la niveluri pe care actualul Executiv le consideră ”absolut încăpătoare”, informează News.ro.

”Tot ce a însemnat minus la unele instituţii nu pune în pericol, şi subliniez acest lucru, nu pune în pericol funcţionarea acestor instituţii. Pot să vă dau procente exacte şi pot să vă dau creşteri anuale pe care anumite instituţii le-au avut şi care odată cu bugetul pe care noi îl propunem revin la anumite niveluri pe care noi le considerăm, Guvernul României le consideră absolut încăpătoare pentru ceea ce înseamnă funcţionarea acestor instituţii”, a şinut să precizeze premierul, la începutul şedinţei.

Grindeanu a spus că bugetele fiecărei instituţii sunt făcute pe programe care sunt cuprinse în programul de guvernare.

Premierul a precizat că de la unii ordonatori de credite au fost primite din start proiecte de bugete reduse la capitolul bunuri şi servicii, cum ar fi Senatul şi Camera Deputaţilor.

Şedinţa de Guvern a început, la ora transmiterii acestei ştiri, cu o întârziere de peste 4 ore faţă de programul anunţat iniţial, iar pe agendă nu se va mai afla proiectul bugetului de stat pe anul 2017. Adoptarea bugetului în Guvern a fost amânată până marţi, după şedinţa CSAT.

Noul proiect al bugetului de stat pe anul 2017 a fost publicat de Guvern, fiind aşteptată să înceapă şi şedinţa Executivului în care acesta să fie aprobat. Guvernul a majorat puternic, faţă de prima variantă, fondurile alocate Ministerului Apărării, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Român de Informaţii, principalul serviciu de informaţii al României. Noul proiect de buget pe acest an a fost publicat vineri de Ministerul Finanţelor.

La serviciile speciale, singura instituţie cu bugetul menţinut era, în prima variantă de buget, Serviciul Român de Informaţii, care primea 1,9 miliarde lei în 2017, cu 0,9% mai mult faţă de 2016.

În noua variantă, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, în scădere cu 9,4% faţă de nivelul din 2016.

Serviciul de Informaţii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca în prima variantă de buget, în scădere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital.

De asemenea, Serviciul de Protecţie şi Pază  primeşte 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima variantă a bugetului.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu în care acuză diminuarea bugetelor instituţiilor cu atribuţii pe siguranţă naţională, dar şi faptul că MApN, deşi primeşte bani suplimentari, nu are alocat un buget de 2% din PIB, aşa cum s-a angajat România, afirmând că intenţia de a reduce fondurile reprezintă un gest de „iresponsabil”.

„În contextul dezbaterilor privind alocările bugetare pentru ordonatorii principali de credite, remarc faptul că, pentru domeniul securităţii naţionale, cu excepţia bugetului Ministerului Apărării Naţionale, toate celelalte bugete suferă reduceri faţă de execuţia bugetară a anului 2016, unele dintre aceste reduceri fiind semnificative. În acelaşi timp, nu au fost aduse încă argumente necesare, pertinente şi credibile, care să explice această reducere a finanţării”, scrie Iohannis.

Preşedintele afirmă, în scrisoarea trimisă premierului, că în actualul context reducerea bugetelor este o „gravă eroare”. „Asigurarea securităţii naţionale ar trebui să fie o prioritate absolută, şi nu orgoliile politice de moment. Intenţia Guvernului de a reduce aceste bugete reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare. Nu ne putem juca niciodată cu siguranţa cetăţenilor, cu securitatea României”, se arată în scrisoare.