Home » Știri » Bursa de la Moscova, cea mai mare creştere din luna iunie, după victoria lui Trump

Bursa de la Moscova, cea mai mare creştere din luna iunie, după victoria lui Trump

Octavian Palade / 09.11.2016, 16:17
Bursa de la Moscova, cea mai mare creştere din luna iunie, după victoria lui Trump

Bursa de la Moscova înregistrează cea mai mare creştere din luna iunie, pe baza zvonurilor că Donald Trump va îmbunătăţi relaţiile cu Moscova.

Bursa de la Moscova este în creștere și în urma speculațiilor că, în același timp, noul președinte ales va pune capăt sancţiunilor care au blocat redresarea economică, relatează Bloomberg, citat de news.ro.

Indicele Micex este în urcare cu 1,5%,  cel mai rapid avans între pieţele emergente, în condiţiile în care majoritatea indicilor au consemnat pierderi.

Rubla a recuperat pierderile iniţiale consemnate odată cu majoritatea monedelor emergente.

Trump a evocat disponibilitatea de a îmbunătăţi relaţiile bilaterale ale Statelor Unite cu preşedintele rus Vladimir Putin, tensionate de când Rusia a anexat Crimeea, în 2014.

Relaxarea sau ridicarea sancţiunilor ar stimula economia Federației Ruse, într-o perioadă în care este pe cale să iasă din cea mai lungă recesiune din ultimele două decenii.

Între cele 50 de acţiuni ale indicelui Micex, 41 au avansat miercuri, conduse de Gazprom şi Sberbank.

Rubla a pus capăt declinului din ultimele patru zile, susţinută de revenirea petrolului, avansând cu 0,2%, la 63,6450 unităţi pentru un dolar.

Randul sud-african a scăzut în schimb cu 2,9%, iar peso-ul mexican cu 8,2%.

În zona Europei Centrale şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa, rubla va beneficia cel mai mult de pe urma unor posibile concesii ale lui Trump faţă de regimul Putin, precum şi a realinierii dinamicii puterii regionale în favoarea Rusiei, afirmă într-o notă analişti ai Societe Generale.

Pe de altă parte, acțiunile europene au înregistrat scăderi puternice în urma victoriei republicanului Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite.

Principalii indici bursieri din Europa au început tranzacţiile de miercuri în scădere majoră după aflarea rezultatului scrutinului din SUA, care este cea mai mare piaţă de export a regiunii.

Succesul lui Trump este o veste proastă pentru companiile europene care obţin majoritatea veniturilor în America.

Companiile europene obţin circa 17% din venituri în America de Nord, iar cele din Belgia, Irlanda şi Elveţia sunt cele mai expuse, potrivit estimărilor din luna mai ale Morgan Stanley.