Home » Știri » Cardul de sănătate, blocat din nou

Cardul de sănătate, blocat din nou

Octavian Palade / 01.11.2016, 10:50
Cardul de sănătate, blocat din nou

Cardul de sănătate s-a blocat din nou marți dimineață, în jurul orei 10.00. 

Cardul de sănătate s-a blocat marţi dimineaţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Ţibichi, anunțând că dacă avaria nu va fi rezolvată în următoarea oră, atunci va fi pus în aplicare ordinul ce le permite medicilor de familie să transmită offline documentele necesare, potrivit news.ro.

Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate s-a blocat în jurul orei 10.00, avaria fiind semnalată imediat.

Pe data de 10 octombrie, sistemul informatic al cardului naţional de sănătate nu a putut fi utilizat mai bine de 24 de ore, cea mai lungă avarie, după o alta de opt ore. L acel moment, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate declara că va cere un raport pentru a afla cauzele ce au dus la o astfel de problemă.

La finele lunii octombrie, Guvernul a elaborat o Hotărâre care dă posibilitatea ca preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să dea un ordin astfel încât, în momentul când sistemul online nu funcţionează corespunzător, medicii de familie, farmaciile, spitalele care prestează un serviciu sau eliberează un medicament să poată trimite documentele relevante într-un sistem offline.

Pentru a fi evitată apariţia de disfuncţionalităţi în accesul asiguraţilor la serviciile medicale, atunci când se produc întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice din Asigurările de Sănătate (PIAS), Eexvfutivul a modificat şi completat două acte normative.

Hotărârea de Guvern prevede că preşedintele CNAS emite ordin, până la termenul de raportare a activităţii lunare prevăzut în contract, pentru ziua/zilele în care sunt constatate întreruperi în funcţionarea PIAS. Ordinul, care se publică pe site-ul CNAS, cuprinde condiţiile de transmitere în PIAS a serviciilor acordate offline şi condiţiile de validare a acestora, în cazul imposibilităţii de a utiliza online sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate, parte componentă a PIAS, ca urmare a întreruperii funcţionării acestei platforme.