Home » Știri » Carne, mici și cașcaval, infectate cu E.coli. Unde s-a întâmplat și ce măsuri au fost luate

Carne, mici și cașcaval, infectate cu E.coli. Unde s-a întâmplat și ce măsuri au fost luate

Octavian Palade / 07.11.2016, 15:03
Carne, mici și cașcaval, infectate cu E.coli. Unde s-a întâmplat și ce măsuri au fost luate

Bacteria E.coli a fost descoperită în carne de porc şi vită comercializată într-un supermarket din Vâlcea, în mici şi în caşcaval din magazine din Teleorman, precum şi la carcase de oaie de la abatoare din Bistriţa-Năsăud şi Buzău.

Bacteria E.coli a fost descoperită în urma unei serii de controale efectuate de inspectori DSV în perioada 17-28 octombrie în mai multe județe, potrivit news.ro.

Astfel, reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din mai multe judeţe, între care Timiş, Buzău, Constanţa, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Bacău, Vaslui, Cluj, Vâlcea, Alba, Galaţi sau Vrancea, au efectuat controale şi au prelevat şi analizat 114 probe de produse din carne – carcasă de oaie, carcasă de vacă, carne tocată de vită, mici din porc şi vită, pulpă de vită, cârnaţi, burger de vită, pastramă de carne de viţel, pulpă de oaie, cârnţi de vită şi oaie, dar şi de lapte şi produse din lapte – caşcaval clasic, telemea de vacă, caşcaval de capră, caşcaval afumat Apuseni, brânză de capră, caş de vacă.

Bacteria E.coli verotoxigenă a fost depistată la şapte probe prelevate din carne porc şi vită comercializată într-un supermarket din Vâlcea; la o probă de pastă de mici de la o carmangerie din Teleorman; la o probă de caşcaval de la un magazin alimentar tot Teleorman; la trei probe recoltate de pe suprafaţa unei carcase de oaie de la un abator din Bistriţa-Năsăud, dar şi la o probă prelevată de pe suprafaţa unei carcase de oaie de la un abator din Buzău.

”Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene au făcut controale la unităţile în care s-au depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, se precizează într-un comunicat trimis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Un raport al Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară arată că în perioada 16 mai – 28 octombrie au fost analizate 1.193 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenţa bacteriei E.coli verotoxigenă pentru 62 de probe.