Home » Știri » Țara care a respins o petiție împotriva căsătoriilor dintre persoanele de același sex

Țara care a respins o petiție împotriva căsătoriilor dintre persoanele de același sex

Sebastian Rotaru / 17.02.2017, 15:00
Țara care a respins o petiție împotriva căsătoriilor dintre persoanele de același sex

Parlamentul finlandez a respins, vineri, o petiție a cetățenilor care cerea abrogarea unei legi cu privire la căsătoriile dintre persoanele de același sex.

Legea care le permite persoanelor de același sex să se căsătorească a fost adoptată în Finlanda în 2014, iar o petiție cerea retragerea acesteia. La votul prin care s-a decis soarta petiției, 120 de parlamentari au votat „împotrivă”, iar 48 „pentru”, astfel încât aceasta a fost respinsă, scrie Reuters.

„Asta este! Parlamentul confirmă că mariajul dintre persoanele de același sex este 100% sigur, acum, si pentru o eternitate. Căsătorii fericite”, a scris pe Twitter Ville Niinisto, liderul Partidului Verzilor.

Legea a trecut de fostul parlament în anul 2014 și a pus capăt distincțiilor dintre unirea unui cuplu de același sex și mariajele heterosexualilor, iar odată cu asta a dat șansa persoanelor gay să aibă dreptul la adopții și la un nume de familie.

Finlanda a fost prima țară din Nord care nu a recunoscut oficial până acum aceste căsătorii, cu toate că persoanele gay s-au putut înregistra în parteneriate încă din 2002. Organizatorii petiției „Căsătoria Autentică” au adunat peste 100.000 de semnături și au cerut ca legea să fie schimbată, deoarece un copil trebuie să aibă o mamă și un tată, iar, spre surprinderea tuturor, parlamentul finlandez a supus la vot această petiție.

Mulți parlamentari s-au opus revizuirii acestui act normativ și doar majoritatea parlamentară din paridul de co-guvernământ finlandez și votat Partidul Creștinilor Democrați au votat în favoarea acestei petiții. Legea pentru care să permită persoanelor de același sex să se căsătorească a fost blocată de trei ori din 2006, până când o petiție din 2014 a cerut acceptarea acestora, iar cu 101 de voturi „pentru” și 90 „împotrivă”, legea a fost adoptată.

Olanda, Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franța, Anglia și Țara Galilor, Irlanda, Irlanda de Nord, Luxemburg, Finlanda, Slovenia, Canada, Statele Unite, Argentina, Uruguay, Brazilia, Africa de Sud și Noua Zeelandă sunt cele 18 țări în care căsătoriile gay sunt acceptate prin lege.