Home » Știri » Cât costă metrul cub de lemne pentru foc în iarna 2016-2017

Cât costă metrul cub de lemne pentru foc în iarna 2016-2017

Octavian Palade / 15.11.2016, 16:48
Cât costă metrul cub de lemne pentru foc în iarna 2016-2017

Metrul cub de lemne pentru foc are un preț dublu în comparație cu iarna anterioară. Romsilva pune acest fapt pe seama scăderii ofertei.

Metrul cub de lemne pentru foc costă dublu față de iarna anterioară, anunță reprezentanții Romsilva, citați de news.ro.

Astfel, companiile private de exploatare forestieră, care cumpără lemne atât de la Romsilva, cât şi de la administratorii de păduri private, pun pe piaţă lemne pentru încălzirea populaţiei, dar şi pentru prelucrare, în industrie, la un preţ dublu faţă de anul trecut, din cauza scăderii ofertei de pe piaţă, a spus marţi directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonţu.

„Majoritatea lemnului se află în proprietate privată. Privaţii cumpără şi de la stat şi de la pădurile private şi pun pe piaţă lemnele. Lemnul este livrat în picioare şi este cumpărat de către firmele de exploatare. Aceste firme de exploatare forestieră cumpără acest lemn – nu este doar lemn de foc – fie de la stat, de la Romsilva, fie de la pădurile private, îl exploatează, îl sortează şi evident că pun pe piaţă lemnul de foc către populaţie pentru încălzire şi lemnul de lucru pentru industrie, pentru prelucrare”, a declarat Ciprian Pahonţu, în cadrul unui eveniment.

Șeful regiei afirmă că, profitând de această scădere a ofertei pe piaţă, firmele au mărit preţul, care este în prezent dublu faţă de anul trecut.

„Acum pe piaţă, cel puţin în sudul ţării, de unde am preluat date, este 400-450 de lei metrul cub dus acasă în mediul rural”, a mai spus directorul Romsilva.

În acelaşi timp, Romsilva vinde lemn pentru încălzire cu 153 de lei pe metru cub, în condițiile în care regia deţine sub 8% din piaţă.

Directorul general al Romsilva a adăugat că încălzirea cu lemn de foc în mediul rural şi cea în sistem centralizat, în oraşe, au preţuri asemănătoare şi costă, în medie, 1.200-1.500 lei/iarnă.