Home » Știri » Câtă mită dau românii. România, loc fruntaș în UE la corupție

Câtă mită dau românii. România, loc fruntaș în UE la corupție

Octavian Palade / 17.11.2016, 11:29
Câtă mită dau românii. România, loc fruntaș în UE la corupție

România este ţara din UE cu cea mai mare proporţie din populaţie care dă mită, arată un sondaj realizat de Transparency International.

România este ţara membră UE cu cea mai mare proporţie din populaţie care dă mită, iar aproximativ jumătate dintre români consideră corupţia una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţara lor, potrivit unui sondaj realizat de organizaţia Transparency International, scrie news.ro.

Potrivit cercetării, 29% din familiile din România au declarat că au dat mită în ultimul an, în condiţiile în care, în majoritatea statelor din blocul comunitar, mai puţin de una din 20 de familii au recurs la această metodă. Spre deosebire de nivelul înregistrat la sondajul din 2013, rata de dare de mită a crescut în ţara noastră.

Pe lângă România, cele mai corupte ţări europene sunt Ungaria şi Lituania.

Pe de altă parte, ţările cu cele mai mici rate de date de mită sunt Belgia, Franţa, Germania şi Olanda.

De asemenea, mai mult de jumătate dintre români cred că parlamentarii lor sunt foarte corupţi. Această proporţie creşte la peste trei sferturi (76%) în Republica Moldova şi scade la numai 6% în Germania.

În ceea ce privește corupția 49% din români o consideră ca fiind una dintre cele mai mari trei probleme cu care se confruntă ţara. Mai mult, 42% afirmă că Guvernul nu se descurcă bine în lupta împotriva acestui flagel. De aceeaşi părere sunt 86% din ucraineni, însă numai 28% din elveţieni şi suedezi.

La nivel global, 53% din respondenți sunt de părere că guvernele lor nu se implică în lupta împotriva corupţiei în sectorul public. În plus, unul din trei oameni crede că parlamentarii şi oficialii guvernamentali sunt cei mai corupţi. De asemenea, trei din cinci persoane intervievate consideră că persoanele bogate au o influenţă prea mare asupra deciziilor Guvernului.

Nu numai românii dau mită

Una din şase familii a dat mită în ultimul am, dar numai una din cinci persoane care au dat mită a sesizat autorităţile. Oamenii sunt descurajaţi şi de faptul că doi din cinci oameni care denunţă corupţia au de suferit, în timp ce 30% se tem că vor avea de suferit dacă se pronunţă împotriva acestui flagel.

Europa s-a confruntat în ultimii ani cu o creştere a notorietății mişcărilor populiste şi naţionaliste – din Spania, în Marea Britanie şi Turcia, arată Trasparency International. Cauzele acestui fenomen sunt multiple şi complexe, dar una dintre cele mai importante este faptul că populaţia crede că instituţiile democratice tradiţionale – guvernele, partidele politice – nu reuşesc să îşi îndeplinească promisiunile şi nu sunt de încredere. Trasparency International menționează că fenomenul corupţiei este unul dintre factorii care stau la baza acestei percepţii.

În România, cercetarea a fost realizată în perioada 2 februarie 2016-1 aprilie 2016, pe un eşantion de 1.512 persoane.

Barometrul Global al Corupţiei este un sondaj de opinie ce măsoară percepţia publicului larg asupra corupţiei şi experienţele oamenilor legate de acest fenomen. Sondajul colectează opiniile publicului asupra celor mai corupte elemente ale sectorului public, asupra acelor aspecte ale vieţii (viaţa de famile, mediul de afaceri sau cel politic) cel mai afectate de corupție, precum şi asupra acţiunilor întreprinse de guverne pentru a lupta împotriva corupţiei.

Sondarea opiniei publice este realizată de către Gallup International pentru Transparency International, ca parte a studiului “Voice of the People”.