Home » Știri » Câte arme au trimis, de fapt, SUA și Germania Ucrainei. Adevărul nebănuit despre livrările de armament

Câte arme au trimis, de fapt, SUA și Germania Ucrainei. Adevărul nebănuit despre livrările de armament

Alexandru Cazacu / 16.06.2022, 12:58
Câte arme au trimis, de fapt, SUA și Germania Ucrainei. Adevărul nebănuit despre livrările de armament

În ultima perioadă, nu trece o zi în care să nu fie anunțate livrări de armament către Ucraina. Cu toate acestea, se pare că ar exista unele diferențe între vorbe și fapte. Conform unei monitorizări, atât Statele Unite, cât și Germania, au trimis mai puține arme ucrainenilor decât le-au fost promise. Câte arme au trimis, de fapt, SUA și Germania Ucrainei, puteți afla în continuare.

Câte arme au trimis, de fapt, Statele Unite și Germania Ucrainei

Multe state și-au luat angajamentul de a ajuta Ucraina în ultimele săptămâni, inclusiv cu arme și ajutor financiar, conform datelor colectate în cea mai recentă actualizare a buletinului care monitorizează livrările către Ucraina. Cu toate acestea, există o mare discrepanță între asistența promisă și cea efectiv furnizată.

Potrivit unei monitorizări a Institutului Kiel cu privire la livrarea de arme către Ucraina, Statele Unite și Germania au trimis mai puține arme în Ucraina decât au promis. Conform sursei citate, deși volumul de arme a crescut în ultimele săptămâni, există o diferența între armele livrate și cele promise.

„Volumul de arme promise, inclusiv cele grele, a crescut semnificativ în ultimele săptămâni în comparație cu actualizarea anterioară a datelor din 18 mai. Totuși, diferența dintre armele promise și cele livrate efectiv poate fi foarte mare.

Dintre principalii furnizori, Statele Unite și Germania în special au promis mult mai mult decât au livrat, chiar dacă în termeni absoluți Statele Unite au livrat deja arme pentru o valoare de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a Germaniei”, arată Institutul Kiel, în ultimul său buletin care monitorizează livrările de arme către Ucraina.

Câte arme au trimis, de fapt, SUA și Germania Ucrainei
Câte arme au trimis, de fapt, SUA și Germania Ucrainei. Adevărul despre livrările de armament

Ucraina are nevoie și de ajutor financiar

De asemenea, a crescut și volumul de ajutoare financiare promise, în special din partea instituțiilor UE. În total, Ucrainei i s-au promis acum peste 30 de miliarde de euro în sprijin bugetar de către cei mai importanți donatori, însă doar circa 6 miliarde de euro au fost plătiți efectiv din luna februarie. Rezultatul este un deficit de finanțare din ce în ce mai mare, scrie idw-online.de.

„Pe lângă arme, ajutorul financiar devine din ce în ce mai urgent, deoarece prea puțin din el a ajuns efectiv în Ucraina. Războiul provoacă prăbușirea veniturilor fiscale și creșterea vertiginoasă a costurilor fiscale, de exemplu pentru plata soldaților și pentru repararea infrastructurii esențiale.

Fondul Monetar Internațional estimează că Ucraina are nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro în finanțare externă pe lună, ceea ce implică o sumă de cel puțin 15 miliarde de euro începând cu luna iunie. Pentru că plățile financiare externe au fost mult mai mici decât le avea acum banca centrală a Ucrainei, va urma o creștere bruscă a ratelor dobânzilor”, spune Christoph Trebesch, director de cercetare la Institutul Kiel.

Potrivit lui Trebesch, o altă îngrijorare este că ajutorul financiar al Uniunii Europene vine, în mare parte, sub forma de împrumuturi care trebuie rambursate, iar astfel datoria Ucrainei crește semnificativ. În schimb, Statele Unite au promis, în cea mai mare parte, granturi nerambursabile.