Home » Știri » Câți bani ar putea primi părinții, dacă se închid școlile, pentru a sta acasă cu copiii. Mesajul premierului Cîțu pentru români

Câți bani ar putea primi părinții, dacă se închid școlile, pentru a sta acasă cu copiii. Mesajul premierului Cîțu pentru români

Cojocaru Cristian / 22.09.2021, 17:35
Câți bani ar putea primi părinții, dacă se închid școlile, pentru a sta acasă cu copiii. Mesajul premierului Cîțu pentru români

În cazul în care se închid școlile, părinții ar putea primi bani din partea statului pentru a sta acasă cu copiii. Află ce presupune asta și în ce constă declarația premierului Florin Cîțu.

Părinții ar putea primi bani dacă se închid școlile

Legislatorii iau în calcul varianta de a actualiza actul normativ potrivit căruia, părinții salariați ar putea primi zile libere pentru a sta acasă cu copiii, în cazul în care școlile s-ar închide din nou în contextul pandemic. Florin Cîțu a declarat că această măsură ar urma să fie reintrodusă dacă școlile se vor închide din cauza Covid-19.

„Dacă (…) părinții vor trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar – era o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era. Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide școală pe motiv de COVD. Vorbim de părinții care nu sunt în telemuncă și așa mai departe. Măsurile există, le-am folosit și anul trecut, le putem folosi și anul acesta. Resursele bugetare există”, a declarat prim-ministrul, citat de Hotnews.ro.

Potrivit Legii nr.19/2020 și OUG 147/2020, părinții puteau sta acasă cu copiii lor și să primească bani din parta angajatorilor care, ulterior puteau recupera suma de la stat. Dacă OUG 147/2020 a fost cel care a avut o aplicabilitate mai mare în timp. Legea 19/2020 a suferit nenumărate modificări de-a lungul timpului, în funcție de cum au evoluat lucrurile din punct de vedere al pandemiei.

bani închid școlile
Premierul Florin Citu a facut o declaratie cu privire la inchiderea scolilor

Cuantumul indemnizației primite de către părinții care ar sta cu copiii acasă

Potrivit acestui act normativ, părinții salariați au putut rămâne acasă cu copiii care aveau vârsta de până la 12 ani, în baza faptului că atât creșele cât și grădinițele și școlile au fost închise pe parcursul anului trecut. Părinții care întruneau condițiile trebuiau să depună o cerere către angajator care, la rândul său trebuia să fie de acord cu solicitarea.

Pe lângă această cerere, părinții-salariați trebuiau să mai depună o declarație că celălalt părinte nu a beneficiat de aceste zile libere, precum și că nu avea contractul suspendat sau se afla în concediu de odihnă sau concediu de creștere a copilului. Aceste prevederi nu erau aplicabile părinților care lucrau de acasă.

Potrivit Legii 19/2020, părinții aflați în această situație beneficiau de o indemnizație de 75% din salariul de bază a unei zile lucrătoare, dar care să nu depășească 75% din câștigul salariului mediu brut, echivalentul a 4.072 de lei. Aceste prevederi au avut aplicabilitate până în data de 30 iunie 2021, atunci când ministrul Educației a dispus prin ordin suspendarea activităților școlare cu prezență fizică.

Astfel, dacă situația se va repeta, părinții nu vor mai putea cere angajatorilor să beneficieze de aceste zile libere plătite în cazul în care școlile vor fi închise, din cauza formei actuale a OUG 147/2020. Pentru ca acest lucru să poată fi realizat din nou, atunci autoritățile vor trebui să modifice actul normativ sau să adopte un nou act normativ cu prevederi similare.

În comparație cu OUG 147/2020, prevederile Legii 19/2020 are o aplicabilitate generală și acestea vor putea fi aplicate și în alți ani școlari. Numai că, părinții vor putea beneficia de indemnizație doar în cazul în care școlile sunt închise din cauza inundațiilor sau a ninsorilor abundente, ori în cazul în care autoritățile decretează o situație extremă precum starea de urgență.