Home » Știri » Câți bani a luat România de la UE în zece ani

Câți bani a luat România de la UE în zece ani

Octavian Palade / 23.11.2016, 11:52
Câți bani a luat România de la UE în zece ani

Leonard Orban, fost comisar european, spune că România a primit fonduri europene de 39 miliarde euro în cei 10 ani de când face parte din Uniunea Europeană.

România a primit fonduri europene de 39 de miliarde de euro de la 1 ianuarie 2007, de când a intrat în Uniunea Europeană (UE) până în prezent. Pe de altă parte, contribuţia României la bugetul european se ridică la suma de aproximativ 13 miliarde euro, potrivit consilierului prezidenţial Leonard Orban, care făcut această declarație la o conferinţă organizată pentru marcarea a zece ani de la aderarea României la UE, transmite news.ro.

Orban a mai spus că rezultatul net al acestei perioade este unul pozitiv, de 26,5 miliarde euro, însă ar putea fi purtată o discuţie referitoare la calitatea cheltuirii acestor fonduri.

”Putem discuta despre calitatea cheltuirii acestor fonduri. Însă, chiar şi aşa, au fost virate taxe la bugetul statului, iar banii au fost cheltuiţi, până la urmă, pentru dezvoltarea României”, a mai declarat Leonard Orban.

Comisia Europeană (CE) a avertizat în repetate rânduri România pentru modul defectuos în care a cheltuit banii europeni, blocând temporar, în 2015, accesul la fonduri.

Consilierul prezidențial a menționat că, în cei zece ani, Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu aproape 60%, de la 98 miliarde euro în 2006 la 158 miliarde euro în 2015. De asemenea, investiţiile străine directe aproape că s-au dublat, de la 34,5 miliarde euro în 2006 la 64,4 miliarde euro în 2015.

”România de azi nu mai seamănă nici măcar cu cea de acum cinci ani, nu doar cu cea din 2006. Am evoluat mult din punct de vedere al democraţiei, suntem un stat mult mai consolidat. Vreau să vă uitaţi la ţările din jur, care nu sunt state membre. Să comparaţi evoluţia lor cu cea a statelor care au aderat la UE. Sunt diferenţe mari”, a conchis Leonard Orban.