Home » Știri » Câți români mor în incendii. Statistici alarmante de la pompieri

Câți români mor în incendii. Statistici alarmante de la pompieri

Octavian Palade / 10.11.2016, 14:11
Câți români mor în incendii. Statistici alarmante de la pompieri

La fiecare două zile, o persoană moare în incendii produse în locuinţe, arată un raport întocmit de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

O persoană moare în incendii produse în locuinţe la fiecare două zile, iar anual în România se produc, în medie, 6.000 de incendii în locuinţe.În urma acestora, aproximativ 180 de persoane îşi pierd viaţa, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), preluate de news.ro.

Astfel, datele oferite de IGSU arată că în perioada 1 octombrie 2012 – 30 iunie 2016, la nivel naţional, s-au produs aproximativ 20.800 de incendii la locuinţe, cele mai multe dintre acestea – 1.714 – fiind înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Suceava (1.013), Bacău (952), Iaşi (836), Neamţ (795) şi Prahova (793). În urma acestora, 639 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 1.041 au fost rănite.

Principalele cauze care duc la declanșarea de incendii sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate (32,9%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizaţii (21,6%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,9%). Cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe parcursul nopţii, menționează statisticile IGSU.

Aceste tragedii ar putea fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz, iar în acest context a fost începută campania comună de informare RISC, derulată de IGSU şi E.ON România.

„Problema principală a campaniei de prevenire a incendiilor este montarea detectoarelor de fum care sunt extrem de importante. Ne bazăm pe datele pe care le avem şi pot spune că 6.000 de incendii în locuinţe şi 180 de decese în medie pe an sunt două cifre care trebuie să ne atenţioneze că ceva nu este în ordine. Într-un incendiu se moare pentru că omul e intoxicat cu fumul emanat sau pentru că este ars. De aceea, şansa de a şti din timp că în casă este un incendiu este să ai aceste detectoare de fum, care nu trebuie conectate la curent, se pun cu o baterie undeva, în casă şi poate trezi întreaga familie când este o acumulare de fum în casă şi acest lucru poate ajuta oamenii să iasă înainte să fie prea târziu”, a declarat vineri Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Incendii evitate prin montarea detectoarelor de fum

Ovidiu Vasilică, inspector general al IGSU, a menționat că prin montarea detectoarelor de fum se pot evita tragediile şi pot fi salvate vieţi: „Prevenirea trebuie înţeleasă prin nevoia de a te autoproteja şi cred că aici este un element pe care noi toţi să îl înţelegem. Prin această campanie nu vrem să creăm obligativitatea de a monta aceste detectoare, ci să conştientizăm că trebuie să le avem, că salvează vieţi”.

Montarea detectoarelor a devenit obligatorie în Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia. Potrivit studiului White Paper, realizat de Public/Private Fire Safety Council, în SUA această practică  a redus cu circa 50% numărului  victimelor.

În România, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare de incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune (holuri, magazii, scări de evacuare, centrale termice de bloc), precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice. În privința detectoarelor de gaz, obligativitatea deţinerii de astfel de aparate este prevăzută  pentru instalaţiile noi în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși, în încăperi prevăzute cu ferestre ale căror geamuri au grosime mai mare de 4 mm, sunt din geam securizat sau termopan. Detectoarele de incendiu emit semnale acustice şi luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor.

IGSU mai precizează că, în urma derulării campaniilor şi acţiunilor comune din ultimii ani în parteneriat cu E.ON, în perioada 1 octombrie 2012 – 30 iunie 2016 numărul incendiilor a scăzut cu peste 9% raportat la perioada 1 octombrie 2008 – 30 iunie 2012, iar numărul victimelor s-a redus cu aproximativ 7%.