Home » Știri » CCR: legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, constituţională

CCR: legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, constituţională

Sebastian Rotaru / 12.01.2017, 12:58
CCR: legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, constituţională

Judecătorii CCR au decis, joi, cu unanimitate de voturi, că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară este constituţională.

Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a argumentat că formula de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece nu se încalcă principiul separaţiei puterilor, iar din cuprinsul legii nu rezultă că Executivul ar intenţiona să dea ordonanţe în domeniul legilor organice, scrie news.ro.

”Am respins obiecţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată (…) Criticile în ce priveşte Regulamentul, că nu s-au respectat zilele, orele prevăzute acolo, nu sunt chestiuni de constituţionalitate şi nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituţională (…) În ce priveşte celelalte critici, că ar fi fost abordate probleme de lege organică, nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că din cuprinsul proiectului de lege nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau, mai ales, că Guvernul nu va ţine cont de interdicţia constituţională de a aborda domeniul legii organice”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.

El a precizat că legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe trebuie să precizeze doar domeniul în care Executivul poate legifera şi nu este necesar să detalieze legile pe care doreşte să le modifice.

”Dacă, de pildă, ar fi prevăzut domeniul regimului general al proprietăţii sau domeniul organizării generale a învăţământului sau probleme de infracţiuni, era clar că ar fi fost neconstituţional acel text. Dacă Guvernul va încălca spiritul Constituţiei, ordonanţa respectivă poate fi declarată neconstituţională pe acel domeniu”, a mai explicat Dorneanu.

Preşedintele CCR a mai explicat că, prin legea de abilitare, nu se încalcă principiul separaţiei puterilor, aşa cum a susţinut opoziţia în obiecţia de neconstituţionalitate. ”Însăşi Constituţia a admis că în anumite perioade Parlamentul poate delega competenţa sa legiuitoare în anumite domenii, în mod temporar şi sub controlul strict al Parlamentului”, a mai spus preşedintele CCR.

Valer Dorneanu a mai precizat că sesiunea extraordinară ”nu are nicio implicare asupra sorţii legii de abilitare şi a dreptului Guvernului de a emite ordonanţe în această perioadă. ”Legea a abilitat Guvernul să dea ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare. Constituţia nu generalizează acest timp, oricând Guvernul poate primi o lege de abilitare, şi în timpul sesiunilor ordinare să emită ordonanţe simple”, a conchis preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL, USR şi PMP împotriva legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare.

Aceștia susțin că actul normativ permite Executivului să se substituie Legislativului şi că, totodată, legea ar permite Cabinetului Grindeanu să modifice legi organice prin ordonanţe simple, ceea ce este contrar Constituţiei.

Parlamentul a adoptat, în urmă cu o săptămână, în procedură de urgenţă, proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în timpul vacanţei parlamentare, cu 150 de voturi “pentru” şi 83 de voturi “împotrivă” în Camera Deputaţilor şi cu 76 de voturi ”pentru” şi 35 de voturi ”împotrivă” în Senat.