Home » Știri » Ce amendă usturătoare riscă șoferii, care aruncă chiștocul pe geam. Scrie clar în lege

Ce amendă usturătoare riscă șoferii, care aruncă chiștocul pe geam. Scrie clar în lege

Manolică Anca / 27.10.2020, 13:21
Ce amendă usturătoare riscă șoferii, care aruncă chiștocul pe geam. Scrie clar în lege

Într-o postare recentă apărută pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne, este redat un dialog dintre o politistă și un șofer. Acesta a fost informat că urmează să fie amendat din cauza țigării aruncate pe geam. Iată ce amendă usturătoare riscă șoferii care fac acest lucru.

Ce amendă usturătoare riscă șoferii, care aruncă chiștocul pe geam

Un șofer a fost amendat, recent, cu suma de 1305 lei pentru că a aruncat chiștocul pe geamul mașinii. „Dumneavoastră vorbiți serios?” a fost replica acestuia când a auzit cât are de plătit din cauza acelui gest. Întreg dialogul a fost postat de pagina oficială de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.

Șoferul staționa într-o parcare când polițista l-a rugat să îi prezinte documentele. Acesta nu înțelegea ce regulă de circulație a încălcat, pentru că se afla în parcare, deja, de 15 minute. Polițista l-a informat că îi lipsește ceva din mașină. Nedumerit, șoferul spune că mașina este din 2019, este dotată și nu ar avea ce să lipsească de pe ea.

„- Bună seara! Vă rog să-mi prezentați documentele dumneavoastră.
– Bună seara! Sunt parcat de 15 minute pe locul acesta, nu am încălcat nicio regulă de circulație. De ce vreți documentele?
– Pentru că vă lipsește ceva din mașină.
– Mașina e an de fabricație 2019, doamnă polițist. Are toate dotările. Ce să lipsească de pe ea?”

Calmă, aceasta i-a răspuns: „Din mașină lipsește, nu de pe mașină” și că diferența o face chiștocul pe care îl aruncase pe jos. Când șoferul a completat, spunând că mașina nu are scrumieră, aceasta i-a spus că mașina nu are toate dotările așa cum a suținut el.

„- Din mașină lipsește, nu de pe mașină.
– Și care e diferența?
– Diferența este chiștocul de țigară pe care l-ați aruncat pe jos. Normal trebuia să fie în scrumiera din mașină, nu pe asfalt.
– Păi, nu are scrumieră.
– Vedeți, nu are toate dotările. Puteați să includeți și scrumiera dacă știați că fumați în mașină. 1305 lei vă costă.”

Iar ce a urmat, este de-a dreptul „savuros”:

– Atât e o scrumieră?
– Nu, domnule. Atât este amenda. Conform legii este interzis aruncatul, pe drumurile publice, din autovehicule a obiectelor, materialelor sau substanțelor. Sancțiunea este între 9 și 20 de puncte.
– Dumneavoastră vorbiți serios?
– Uitându-mă la țigara de pe jos, vă spun că vorbesc foarte serios”, se arată postarea celor de la MAI.

Ce amenda usturatoare risca soferii, care arunca chistocul pe geam
Postarea de Facebook a Ministerul Afacerilor Interne

Aceasta a adunat peste 24.000 de aprecieri, peste 2.000 de distribuiri și aproximativ 1000 de comentarii în care fiecare își dădea cu părerea. Unii au felicitat-o pe polițistă, în timp ce alții au adus critici, spunând că este o sumă mult prea mare.

Tot în acest an, a fost aplicată și cea mai mare sancțiune din istoria Poliției. În data de 19 octombrie 2020, doi polițișlti din cadrul IPJ Suceava i-au suspendat permisul unui șofer până în anul 2024 și l-au amendat cu suma de 20.880 de lei.

Ce amenda usturatoare risca soferii, care arunca chistocul pe geam
Agenții IPJ Suceava care au aplicat amenda record de 20 880 lei.

Însă, faptele acestuia sunt mult peste pățania șoferului cu mucul de țigară. Viteza excesivă, cu peste 100 de km/h în localitate, refuzul de a opri la semnalul Poliției sau deplasarea pe contrasens, toate înregistrate la ore diferite, în dreptul unor indicatoare diferite și la kilometri diferiți, cumulate, au dus la suma aceasta record. Și, pe lângă toate acestea, s-a adăugat și trimiterea în judecată pentru distrugere, deoarece, în timpul urmăririi de pe străzi, acesta a acostat o mașină de poliție.