Home » Știri » Ce înseamnă transgender. Cum recunoști o astfel de persoană

Ce înseamnă transgender. Cum recunoști o astfel de persoană

Radulescu Valentin / 06.10.2020, 11:03
Ce înseamnă transgender. Cum recunoști o astfel de persoană

De-a lungul timpului persoanele transgender au fost discriminate. Din cauza faptului că acestea nu corespund cu sexul atribuit la naștere, persoanele care suferă de o schimbare de sex, sau optează pentru îmbrăcăminte și accesorii de sexul opus, sunt văzute mult mai diferit de către societate. Cert este că majoritatea persoanelor corespund cu genul dat de organul genital, dar există și excepții. Ce înseamnă, de fapt, transgender?

Definiția cuvântului transgender

Persoanele dobândesc la naștere sexul masculin sau feminin, acest lucru se face de obicei în baza aspectului pe care îl oferă organele genitale externe. Există însă și situații când acestea sunt neclare, așa că medicii atribuie identitatea de gen în urma altor componente, precum organele genitale interne, sexul cromozomial și hormonal.

În mare parte, identitatea de gen corespunde cu cel atribuit la naștere. Așadar, aceste persoane sunt denumite cisgender. Genul poate avea de astfel mai multe componente, precum identitatea de gen, expresia de gen, roluri de gen etc. Totodată, există și persoane care nu se recunosc ca genul atribuit la naștere. Acestea nu se regăsesc în categoria bărbat sau femeie, de-a lungul vieții observând că nu se simt confortabil sub acest termen sau asemănare. Astfel de persoane sunt denumite transgender.

Termenul transgender/trans este unul care îi ”maschează” pe oamenii care au o identitate de gen diferită, față de sexul atribuit la naștere. Aceștia doresc să se prezintă într-un mod diferit, adică opusul cisgender. Simt necesitatea să aleagă alt limbaj, termen de adresare, îmbrăcăminte și modificări corporale, față de cele normale pentru genul atribuit la naștere. Practic, acestea nu se regăsesc sub denumirea dată de organul genital la naștere, iar astfel ies în evidență în societate.

Termenul transgender a fost inventat de psihiatrul John F. Oliven, în anul 1965, Atunci endocrinologul Harry Benjamin a efectuat un studiu pe bărbați, în urma căruia a sugerat că identitatea de gen și exprimarea genului se prezintă sub formă de continuum, adică cu subtipuri de travestism și transsexualism, pe o scală de la 1 la 7.

Transgender, una dintre cele mai discriminate categorii

Categoriile de oameni transgender sunt unele dintre cele mai discriminate din lume, iar pentru a rezolva această situație, în anul 1992, termenul transgender a fost adoptat ca termen-umbrelă în problematica indentității de gen. În așa fel, Conference on Transgender Law and Employment Policy, a atras atenția asupra unor probleme, precum dezavantajele pe care persoanele transgender le au în fața legii și pe piața muncii.

Deseori, termenul transsexual este folosit în sens jignitor, insultător, mai ales în limba română. De aceea, de preferat este să folosești termenul transgender sau trans ca adjectiv, precum ”persoane transgender” sau ”bărbat trans”, niciodată ”un transgender”.

De asemenea, orientarea sexuală este confundată deseori cu identitatea de gen. Acestea nu au nici o legătură atunci când vine vorba de atracția emoțională și sexuală. Relațiile intime cu indivizi de genuri diferite nu au legătura cu modul în care o persoană se prezintă prin gesturi și îmbrăcăminte în societate. Așadar, persoanele transgender pot fi heterosexuale, lesbiene, gay sau bisexuale.

Ce înseamnă transgender. Cum recunoști o astfel de persoană
Sursă Foto: Davide Ghiglione in Pescara
 JULY 17 2020

Expresia de gen și identitatea de gen

Identitatea de gen se referă strict la experiența conștientizată individual și profund psihologică a genului. Acesta poate de astfel să corespundă sau nu cu sexul atribuit la naștere. De exemplu, pentru persoanele trans, identitatea de gen nu se potrivește cu sexul atribuit la naștere. Deși majoritatea oamenilor au o identitate de gen a bărbatului sau a femeii, respectiv băiat sau fată, unele persoane nu se regăsesc perfect într-una din aceste două categorii.

Expresia de gen este modul prin care oamenii își exprimă identitatea de gen și sunt recunoscuți. Expresia de gen, față de identitatea de gen, este vizibilă. Aceasta iese în evidență prin trăsături precum: haine, coafură, gestică, maniere și multe altele. Totodată, identitatea de gen nu corespunde întotdeauna cu expresia de gen, iar multe persoane nu doresc să își exprime identitatea din motive de siguranță personală.

Așadar, există persoane care pot să arate ca fiind feminine, dar identitatea lor de gen să fie masculină și persoane care se pot prezenta ca fiind masculini, iar identitatea lor de gen să fie, de fapt, feminină.