Home » Știri » Ce pensie poți să câștigi dacă ai cotizat la stat 15 ani. Diferența dintre pensia minimă și pensia minimă de urmaș

Ce pensie poți să câștigi dacă ai cotizat la stat 15 ani. Diferența dintre pensia minimă și pensia minimă de urmaș

Alexandru Cazacu / 05.02.2021, 12:05
Ce pensie poți să câștigi dacă ai cotizat la stat 15 ani. Diferența dintre pensia minimă și pensia minimă de urmaș

Toți ne-am obișnuit deja cu modificările aduse legii pensiilor din România, în ultimii ani. În ultima perioadă, veniturile pe care pensionarii le primesc lună de lună au fost de mai multe ori modificate. Cât va fi pensia minimă anul acesta.

Ce pensie poți să câștigi dacă ai cotizat la stat 15 ani

După cum spuneam, în ultimii ani pensiile sau tot modificat. Așadar, începând de la 1 septembrie 2020, pensionarii ale căror pensii și indemnizații, cumulate, sunt sub 800 de lei, încasează în fiecare lună această valoare numită ”Indemnizație socială pentru pensionari”, în conformitate cu Legea  nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit ultimelor date statistice ale CNPP, 903,503 beneficiari ai sistemului public de pensii sunt în această situație.

Legea pensiilor nr. 127/2019 a venit cu unele modificări notabile printre care și modul în care se calculează pensiile. Așadar, potrivit specialiștilor, vor exista două tipuri de pensie: o pensie minimă și o pensie minimă de urmaș.

Pensia minimă

Pentru pensia minimă a beneficiarilor sistemului public de pensii, modul de calcul va avea în vedere doi indicatori. Adică, salariul minim brut pe economie și stagiul de cotizare realizat. Valoarea pensiei minime garantate în plată nu va mai ține cont de o valoare fixă precum cea de 800 de lei de acum. Aceasta se va calcula în funcție de salariul minim brut pe țară.

Potrivit Art. 91 din Legea 127/2019, valoarea pensiei minime va fi cuprinsă între un minim de 45% și maxim 75% din valoarea salariului minim brut pe economie de la data stabilirii pensiei, care în 2021 este în valoare de 2.300 de lei. Plaja cuprinsă între cele 45%-75%, adică 30% sunt alocate pentru diferența dintre stagiul minim de cotizare stabilit de 15 ani și stagiul de cotizare realizat de solicitantul pensiei.

Pensia minimă de asigurări sociale

Pe de altă parte, persoanele care beneficiază de pensie de asigurări sociale, pentru care stagiul minim de cotizare a fost cuprins între 10 – 15 ani, legea menționată mai sus prevede un procent de 40% din salariul minim Brut pe țară, la care poate fi adăugat câte 1% pentru fiecare an cuprins între 10 și 14 ani.

De exemplu, dacă acum salariul brut pe economie este de 2.300 de lei, se poate stabili că valoare pensiei minime va fi cuprinsă între 920 de lei și 1.012 lei. Adică, unui pensionar cu 12 ani de vechime, i se adaugă la cei 40% pentru 10 ani, alți 2% pentru următorii doi ani. Adică un procent de 42% din salariul minim brut pe economie.

Câți bani poți primi la pensie după 15 ani de cotizare
Câți bani poți primi la pensie după 15 ani de cotizare

Ce spune Art.91 din Legea 127/2019

  • (1) Începând cu data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi, pentru pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, se instituie pensia minimă, în funcție de stagiul de cotizare realizat.
  • (2) Pensia minimă se stabilește în procente, minim și maxim, din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în funcție de stagiul de cotizare realizat, astfel: procentul minim este de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, fără a depăși procentul maxim de 75%.
  • (3) Pensia minimă se acordă pensionarilor în situația în care cuantumul pensiei, cuvenit sau aflat în plată, are o valoare mai mică decât cuantumul pensiei minime calculat conform alin. (2).
  • (4) În situația persoanelor care beneficiază, prin cumul, de una din categoriile de pensie prevăzute la art. 46 alin. (1), de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii, ori de pensie din alte state, pensia minimă se acordă în situația în care suma cuantumurilor tuturor acestor venituri nu depășește cuantumul pensiei minime calculat conform alin. (2).
  • (5) În situația pensionarilor care au realizat stagiu de cotizare cuprins între 10 și 15 ani, pensia minimă se stabilește în funcție de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, la care se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani și 14 ani inclusiv.

Puteți citi întreaga lege AICI.