Home » Știri » Cei care s-au folosit de drone în timpul protestelor sunt luați în vizor de Poliție

Cei care s-au folosit de drone în timpul protestelor sunt luați în vizor de Poliție

Ioana Bîrsan / 16.02.2017, 15:02
Cei care s-au folosit de drone în timpul protestelor sunt luați în vizor de Poliție

Deținătorii de drone, care s-au folosit de acestea în timpul protestelor pentru a filma mulțimea adunată în Piața Victoriei, sunt anchetați de Procurori, împreună cu Autoritatea Aeronautică Română. 

Din informațiile de pe digi24.ro, aflăm că Poliția a identificat patru persoane care s-au folosit de drone în timpul protestelor. Se pare că acestea au fost folosite de doi români și de doi jurnaliști austrieci. Dintre aceștia, Cătălin D. Constantin, oferă pe rețeaua socială Facebook, detalii cu privire la urmărirea sa penală. Cătălin D. Constantin este autorul expoziției „Piața, loc simbolic al orașului”, un proiect promovat și co-finanțat de Ministerul Culturii, în cadrul căruia s-a folosit de aceeași dronă pentru a captura imaginile expuse.

„Duminica trecută am ajuns din Piața Victoriei la secția 3 Poliție, unde am stat până după miezul nopții, pentru declarații și procese verbale. Am dosar de urmărire penală pentru pilotarea fără licență a unei aeronave neînmatriculate!”

Drona mea a devenit avion și constituie gravă infracțiune penală ce am făcut eu, pedepsibilă cu închisoare de la trei la șase ani. Așa că jandarmul m-a condus la secția de poliție.

Acolo mi s-a explicat că o seară înainte primiseră indicații clare legate de fotografiatul cu drona și că o lege din 1997 (firește, o ordonanță guvernamenatală, no. 29/1997), codul aerian, interzice pilotarea aeronavelor civile fără înmatriculare.”

Cătălin D. Constantin ne mai informează de faptul că în România nu există în prezent o lege prin care să fie reglementată folosirea dronelor, iar că ordonanța pe care au invocat-o autoritățile nu se referă decât la avioanele civile. Singura lege care a existat vreodată cu privire la folosirea dronelor a fost „ordinul de ministru no. 8/2014, valabil însă doar până în ianuarie 2016. Dată, desigur, în context politic. În presă apăruseră filmări cu drona ale domeniile unor baroni locali. Doar că ordinul de ministru a expirat și nimic nu interzice acum folosirea dronelor.”

Aceste incidente ne arată importanța pe care ar trebui să o acordăm implementării de legi care să reglementeze folosirea dronelor de către civili. De asemenea, este necesară expunerea clară și riguroasă a condițiilor în care aceștia pot dispune de ele.

Cătălin D. Constantin insistă asupra faptului că în niciuna dintre țările din UE drona pe care o deține, un Phantom 3 Professional, nu este interzisă de autorități, iar că Codul aerian din 1997, la care fac apelul autoritățile românești pentru a interzice o activitate de acest gen nu mai este aplicabil la nivel național.