Home » Știri » Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe

Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe

Manolică Anca / 16.10.2020, 12:46

Ce faci când simți nevoie de un moment de relaxare și aer curat? Cu siguranță, una din cele mai bune alegeri este o plimbare în parc, printre frumusețile naturii. Fiecare oraş se poate mândri cu un loc de genul. Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe.

Cele mai frumoase parcuri din România. Parcul Central din Târgu Jiu

Parcul Central „Constantin Brâncuşi“ din Târgu-Jiu reprezintă una dintre principalele atracţii orașului, aici regăsindu-se cea mai mare parte a operelor de artă ale marelui sculptor: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului. Acestea pot fi văzute în toată lumea prin intermediul camerelor video montate şi care transmit imagini live prin intermediul site-lui oficial al Centrului de Artă Constantin Brâncuşi.

Parcul reprezintă o adevărată oază de liniște și aer curat. Aleile acoperite de arbori seculari, micile insulițe, spațiile de joacă special amenajate pentru copii, locurile de promenadă pentru tineri, o mini grădină zoologică, toate te vor încărca de energie bună.

Parcul Copou din Iași

Parcul Copou a început  fie amenajat pe la anii 1833-1834, însă aspectul unei grădini moderne este dat de Mihalache Sturza. Aici se regăsește cel mai vechi monument din România: Monumentul Legilor Constituționale cunoscut ca Obeliscul cu lei realizat de Mihail Singurov, în 1834, după un proiect al lui Gh. Asachi.

Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe
Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe

În centul parcului Copou, lângă Teiul lui Eminescu, se găsește bustul lui Eminescu cât și bustul vechiului său prieten Ion Creangă ridicat în 1932. Mai târziu a fost ridicată Aleea “Junimea” cu busturile din bronz ale membrilor săi: monumentul poetei Veronica Micle, bustul lui Costache Negruzzi, bustul lui Iacob Negruzzi, bustul lui Gheorghe Panaitescu-Bardasare, bustul lui Constantin Daniel Stahi, bustul lui Nicolae Gane și bustul lui Barbu Ștefănescu-Delavrancea. Monumente dedicate lui George Topârceanu, Ion Luca Caragiale, Emanoil Panaiteanu-Bardasare, Octav Băncilă, Ciprian Porumbescu și Grigore Vieru decorează alte alei ale parcului.

În iunie 1984, lângă Teiul lui Eminescu s-a deschis un muzeu, în semn de omagiu pentru imensul poet, fiind inaugurat în 1989, la centenarul morții acestuia, notează laiasi.ro

Cele mai frumoase parcuri din România. Parcul Crâng din Buzău

Pădurea din care face parte Parcul Crâng, este de aproape două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori, decât Cişmigiu. Doar o suprafaţă de zece hectare este însă amenajată pentru promenadă şi agrement, restul de peste 170 de hectare de pădure fiind străbătut doar de cărări.

Parcul Crâng este una dintre emblemele Buzăului de peste un secol încoace. El a fost amenajat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-o pădure de la marginea oraşului, o rămăşiţă a Codrilor Vlăsiei. Cel mai mare parc buzoian este, aşadar, o relicvă din cea mai vastă pădure a Valahiei, care în perioada Evului Mediu se întindea pe teritoriile actualelor judeţe Prahova, Ialomiţa, Ilfov şi Buzău. Aici se ascundeau haiduci, tâlhari care tăiau calea trăsurilor boiereşti dar şi populaţia târgurilor din zonă, în momentele în care năvăleau armate străine.

Parcului Sub Arini din Sibiu

Este unul dintre cele mai vechi parcuri din România, fiind înființat acum mai bine de 160 de ani. Tot aici, se deschide în 1865 restaurantul cu acelaşi nume, actualul restaurant Bolta Rece.

Numără peste 95 de specii de păsări sedentare sau migratoare și 65 de specii forestiere ce au o mare valoare științifică și decorativă. Alături de arini, tei, castani, platani şi alţi copaci indigeni, unii dintre ei având vârsta de peste 150 de ani, pot fi admirate aici specii din America de Nord (molid înţepător, pin strob, nuc şi arţar american, tsuga, ienupăr de Virginia, Douglas verde) din Extremul Orient (dracilă japoneză, ginkgo biloba) ori bradul de Caucaz.

Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe
Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe

Parcul are o suprafaţă impresionantă, în jur de 80 de hectare, cu tot cu bijuteria care se află în inima acestuia: lacul natural, după cum povesteşte Ioan Sârbu, profesor de hidrologie al Facultăţii de Geografie din Bucureşti. Despre lacul din mijlocului parcului nu există multe informaţii, iar printre puţinele lucruri cunoscute este faptul că a apărut datorită unor izvoare naturale.

Cele mai frumoase parcuri din România. Nicolae Romanescu din Craiova

Parcul Nicoale Romanescu din Craiova este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Herestrău din Capitală, şi are o suprafaţă de 90 de hectare. A fost inaugurat în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a prim-ministrului Dimitrie Sturza.

Este amplasat pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia familiei Bibescu. Grădina a fost cumpărată după 1848 de magistratul oraşului ciar de la mare logofot Ion Bibescu.

Cele mai frumoase parcuri din România. IOR din București

Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut sub numele de IOR, din sectorul 3 al Capitalei, supranumit și sectorul verde. Este unul dintre cele mai frumoase parcuri din oraşul, având un lac natural şi o istorie care astăzi a rămas imprimată în configuraţia sa. Amenajarea parcului din sectorul 3 a început în jurul anilor ’70, în vremea dictatorului Nicolae Ceauşescu, şi ani de-a rândul a fost locul preferat de locuitorii cartierelor din apropiere.

Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe
Cele mai frumoase parcuri din România. E musai să le vezi când treci prin aceste orașe

Cele mai frumoase parcuri din România. Parcul cu lac din Arad

Unul dintre cele mai frumoase parcuri din Arad este cel din zona Podgoria care a fost modernizat de curând. Parcul Pădurice, cum este numit se află în zona Podgoria la intersecţia dintre Corneliu Coposu şi Miron Costin lângă Catedrala Ortodoxă.

Parcul include şi un lac care a fost modernizat, în mijlocul acestuia o frumoasă fântână arteziană muzicală cu un jet de 13 metri înălţime. Toate jeturile de apă sunt controlabile individual şi iluminate prin intermediul proiectoarelor cu led RGB de mare intensitate ce permit controlul culorii în funcţie de programul dorit.

Parcul „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

Parcul „Iuliu Haţieganu“, ridicat de cunoscutul  medic clujean în cinstea fiului său, care a murit la 10 ani, a obţinut bronzul la Jocurile Olimpice din 1936, în cadrul unei expoziţii de arhitectură.

Parcul, care ţine de UBB şi unde se antrenează studenţii de la sport, este şi azi unul dintre cele mai frumoase şi îngrijite din Cluj-Napoca.